'Karadeniz'in Zeugmasi' Kapilarini Dünyaya Açacak

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nin Kültür ve Turizm Bakanliginca ören yeri haline getirilerek 2022'den itibaren ziyarete açilmasi planlaniyor Vali Fuat Gürel: 'Bölgemizin en önemli turizm merkezi Safranbolu. Buraya gelen 1,5 milyona yakin bir misafir portföyümüz var. Bu misafirlerin bir kisminin Hadrianaupolis'e gelerek ziyaret etmesini arzu etmekteyiz'

AHMET ÖZLER - MÖ 1. yüzyilda kurularak MS 8. yüzyila kadar yerlesim amaciyla kullanildigi tahmin edilen, ortaya çikarilan mozaikler dolayisiyla "Karadeniz'in Zeugmasi" olarak adlandirilan ve kazi çalismalariyla yeni bulgulara ulasilan Karabük'teki Hadrianaupolis Antik Kenti turizme kazandirilacak.

Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanildigi tahmin edilen Eskipazar ilçesinin 3 kilometre batisindaki antik kentte kazi çalismalari, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas yönetiminde sürdürülüyor.

At, fil, panter ve geyik gibi birçok hayvanin tasvir edildigi mozaiklerle ünlenen antik kentteki kazi çalismalarinda, kaya mezari içinde iskeletler, antik döneme ait para, kemik toka, unguentarium (gözyasi sisesi), 2. yüzyila ait mezar, 1800 yillik adak levhasi gibi eserlere de rastlandi.

Antik Çag'da bir hac merkezi, sütun azizlerinden Stylos Alpius'un dogum yeri olan antik kentteki kazi çalismalarinda elde edilen ve kazi evinde incelenen bulgulardan tasinabilir olanlar çevre illerdeki müzelere götürülüyor, tasinmazlar ise oldugu yerde korunuyor.

Arkeolojik yüzey arastirmalarinda iki hamam, iki kilise yapisi, bir savunma yapisi, kaya mezarlari, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapi, anitsal kültik nis, sur, villa, diger anitsal binalar ile bazi kült alanlari gibi 14 daginik kamu ve diger tür yapilarin oldugu belirlenen antik kent, turizme kazandirilacak.

Karabük Valiligi, Hadrianaupolis Antik Kenti'nin ören yerine dönüstürülerek yerli ve yabanci turistlerin ziyaretine açilmasi için Kültür ve Turizm Bakanligina basvuruda bulundu.

- "Kazilar devam ettigi sürece baska yapilar da gün yüzüne çikacak"

Vali Fuat Gürel, AA muhabirine, kazi çalismalarinin devam ettigi Hadrianaupolis'in bölgenin en önemli antik kenti oldugunu söyledi.

Antik kentin tarihinin çok eski oldugunu ve o dönemlerde bir merkez oldugunu aktaran Gürel, "Paflagonya bölgesinde önemli bir Roma kenti olarak bilinen bir yer. Burada yapilan kazilarda mozaikler ön plana çikmis. 'Bati Karadeniz'in Zeugmasi' olarak adlandiracak bir boyuta gelen bir antik kentimiz." diye konustu.

Gürel, kazilarin artik dönem dönem degil, 12 ay boyunca sürdürdügünü dile getirerek, "Simdiye kadar kilise, hamam ve askeri yapilarla beraber 'Roma villasi' diyebilecegimiz yapilar gün yüzüne çikarildi. Kazilar devam ettigi sürece baska yapilar da gün yüzüne çikacak." dedi.

Antik kentin turizme kazandirilmasi için çalismalarin devam ettigini vurgulayan Gürel sözlerini söyle tamamladi:

"Örnek birkaç yapinin üzerinin kapatilmasi ya da koruma altina alinmasi için çalismalar yapiliyor. Bir kilisenin üstü kapali, Roma hamami ve villasinin üstü kapatilacak. Karsilama merkezi yapilacak. Niyetimiz 2022'de Kültür ve Turizm Bakanligimizin destekleriyle de burayi bir ören yeri haline getirip turizme kazandirmak. Bölgemizin en önemli turizm merkezi Safranbolu. Buraya gelen 1,5 milyona yakin bir misafir portföyümüz var. Bu misafirlerin bir kisminin Hadrianaupolis'e gelerek ziyaret etmesini arzu etmekteyiz."

Kaynak: AA