7. Istanbul Karbon E-Zirvesi Çevrim Içi Düzenlendi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Iklim Degisikligi ve Uyum Dairesi Baskani Orhan Solak: 'Son bir haftadaki önemli iki gelismeyle Türkiye'nin, küresel iklim degisikligiyle mücadelede öncü ülkeler arasinda yerini aldigini söyleyebiliriz. Politik kararlar ciddi bir çalismayi da gerektiriyor. Asil süreç bundan sonra basliyor diyebiliriz. Tüm kurumlarimiz, sektörlerimiz bu anlamda ciddi bir dönüsümün içerisinde yer alacak' ITÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu: 'Cumhurbaskanimizin önemli açiklamasiyla ülkemizin 2015 yilindan bu yana yogun biçimde sürdürdügü iklim degisikligiyle mücadele vizyonuna taviz verilmeden devam edilecegi, bir kez daha küresel düzeyde deklare edilmis oldu'

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Iklim Degisikligi ve Uyum Dairesi Baskani Orhan Solak, Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'na taraf olmasi ve 2053 net sifir hedefi açiklamalarina isaret ederek, "Politik kararlar ciddi bir çalismayi da gerektiriyor. Asil süreç bundan sonra basliyor diyebiliriz. Tüm kurumlarimiz, sektörlerimiz bu anlamda ciddi bir dönüsümün içerisinde yer alacak." dedi.

"Iklim Dirençli Türkiye Için Yesil Toparlanma Atik ve Enerji Yönetiminin Rolü" basligi ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi (SÜT-D), Çevre ve Sehircilik Bakanligi ve Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) ana destegiyle 7. Istanbul Karbon E-Zirvesi çevrim içi düzenlendi.

Solak, zirve kapsaminda yaptigi konusmada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in "Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'na taraf olacagi" ve "2053 net sifir hedefi" açiklamalarinin önemine isaret etti.

Iklim degisikligi etkilerine iliskin bilgi veren Solak, söyle devam etti:

"Afetler açisindan baktigimizda son 20 yilda önemli artis oldugu, artisin özellikle iklimle iliskili afetlerde gerçeklestigi ve bunun da toplam afetlerde yüzde 91'lik orani kapsadigi gözleniyor. Dünya genelinde can kaybi yaninda bunun ciddi anlamda ekonomik maliyeti de söz konusu. Avusturalya'da 2020 yilinda yasanan çok üzün süren orman yanginlari, 17 milyon hektarlik bir alanin yanmasina sebep oldu, 1,5 milyar canli yok oldu. Grönland'a tarihte ilk defa yagmur yagdi agustos ayinda. Son dönemde Hindistan'da, Endonezya'da, Japonya'daki felaketler, ABD'deki kasirga felaketleri, Almanya'da bu yaz yasanan sel felaketi, Yunanistan, Italya ve Sibirya'daki orman yanginlari küresel anlamda iklim degisikliginin etkilerini ve sonuçlarini bize gösteriyor."

Solak, Türkiye'nin iklim degisikliginden en fazla etkilenecek bölgelerden birinde bulunduguna deginirken, "Son yillarda yasanan sel, dolu felaketlerinin yani sira Iç Anadolu Bölgesi'nde ciddi kuraklik sorunuyla da karsi karsiyayiz. Karadeniz Bölgesi'nde yasanan sel felaketleri de aslinda her yil giderek artan sonuçlarla bizi karsi karsiya getiriyor. Orman yanginlari da bu yil karsilastigimiz bir baska iklim felaketi. Orta ve uzun vadede bu etkilerin siklik ve siddetinin artacagi öngörülüyor. Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu da deniz suyu sicakligindaki artisin etkilerinden biriydi." diye konustu.

Türkiye'nin 2053 yili net sifir hedefinin açiklandigini hatirlatan Solak, "Son bir haftadaki önemli iki gelismeyle Türkiye'nin küresel iklim degisikligiyle mücadelede öncü ülkeler arasinda yerini aldigini söyleyebiliriz. Politik kararlar ciddi bir çalismayi da gerektiriyor. Asil süreç bundan sonra basliyor diyebiliriz. Tüm kurumlarimiz, tüm sektörlerimiz bu anlamda ciddi bir dönüsümün içerisinde yer alacak." dedi.

- "Iklim krizine yönelik çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz"

ITÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu, ITÜ'nün üniversite kampüslerinin yesil ve sürdürülebilirlik açisindan degerlendirildigi Green Metric (Yesil Ölçüm) siralamasinda Türkiye'de ilk, Avrupa'da 37. ve dünyada 71. sirada yer aldigini kaydetti.

Küresel anlamda bir iklim kriziyle karsi karsiya kalindigini ve sartlari gitgide agirlasan bir kriz sürecinin içinden geçildigini anlatan Koyuncu, "Öncelikle yapmamiz gerekenin vakayi iyi anlamak, durumu bilimsel anlamda analiz etmek ve sorunu tüm yönleriyle ortaya koyabilmek oldugunu düsünüyorum. Eger sorunu net bir biçimde ortaya koyabilirsek, meselenin çok boyutlu bir fotografini çekebilirsek iste o zaman iyi bir tedavi sürecini de baslatabiliriz." diye konustu.

Koyuncu, Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelesinde ITÜ'nün etkin bir rolü olduguna deginerek, bir arastirma üniversitesi olan ITÜ'nün egitim ögretim faaliyetli yürütmesinin yani sira ulusal ve uluslararasi düzeyde temas edebilecegi her kurumla ortak isler yapmaya gayret ettigini ve sürdürülebilirligin merkezde oldugu her projede devletin, sanayicilerin ve girisimcilerin yaninda oldugunu belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan'in Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylayarak iklim degisikligiyle mücadelesine devam edecegini vurguladigini aktaran Koyuncu, sunlari söyledi:

"Cumhurbaskanimizin önemli açiklamasiyla ülkemizin 2015 yilindan bu yana yogun biçimde sürdürdügü iklim degisikligiyle mücadele vizyonuna taviz verilmeden devam edilecegi bir kez daha küresel düzeyde deklare edilmis oldu. Biz de elbette ülkemizin en köklü teknik üniversitelerinden birisi olarak bu vizyonu takip ediyoruz ve tüm paydaslarimizla iklim krizine yönelik çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz."

ITÜ Ögretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi Baskani Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu da küresel sicaklik artisini durdurmak için sanayide, imalat ve üretimin iklim direncini artirmak, dayaniklilik ve esneklik kazandirmak gerektigini dile getirdi.

Geçen hafta düzenlenen BM Genel Kurulunun gerçek liderinin "iklim krizi" oldugunu belirten Karaosmanoglu, Türkiye'nin önünde yogun bir iklim diplomasisi olduguna isaret etti.

E-Zirve kapsaminda "Yeni Yesil Yol: Firsatlar ve Zorluklar", "Karbon Yönetimi ve Enerji", "Karbon Yönetimi ve Endüstri" oturumlari ile Düsük Karbon Kahramanlari Ödül Töreni yapiliyor.
Kaynak: AA