Ödüllü Yönetmen Hakan Aytekin'den 'Dünyayi Sanat Degistiriyor' Yorumu

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde belgesel sinema emek ödülü kazanan yönetmen Hakan Aytekin, dünyayi sanatin degistirdigini belirterek, "O nedenle belgesel sinema gibi bütün sanatlarin yolu açik olsun. Isterse kimse okumasin, dinlemesin ama bir gün herkese lazim olacak." dedi.



Yönetmenligini yaptigi 20'nin üzerinde belgesel filmiyle birçok yarismada ödül kazanan Maltepe Üniversitesi Iletisim Fakültesi Ögretim Görevlisi Hakan Aytekin, 16-18 Eylül'de Safranbolu'da gerçeklestirilen 22. Uluslararasi Altin Safran Belgesel Film Festivali'nde "Belgesel Sinema Emek Ödülü" aldi.

Aytekin, AA muhabirine, Safranbolu'daki festivalin belgesel alaninda Türkiye'de tek kaldigina dikkati çekerek, böylesine önemli festivalde onur ödülü aldigi için çok mutlu oldugunu söyledi.

Belgesel sinemanin diger türlere göre zor bir alan oldugunu vurgulayan Aytekin, "Herkesin her zaman sevebilecegi, izleyebilecegi bir alan degil çünkü daha çok sorunlar ve sorumluluklarla ilgili bir alan. Toplumun, doganin kanayan yanlarina daha çok bakar. Bu nedenle belgesel sinemayi izlemek tahammül, yapmak sabir, yürek ister." diye konustu.

Aytekin, insanlarin bugünlerde seyir aliskanliklarinin çok farklilastigina dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Yapilan bir arastirmaya göre, en uzun seyretme süresi ortalama bir dakika 8 saniyeymis. Böyle görsel bir dünyanin içinde belgesel sinema gibi hem hacimli hem de içinde iç acitici, zaman zaman belki daha yumusak seyler olmakla beraber zorlugu anlatan bir alanin tabi ki alisilageldigi eglence alanlarindan biraz daha geride ve farkli yerde durdugunu görüyoruz. Ama yine de dünyayi sinema, sanat, belgesel, siir, roman, öykü degistiriyor. O nedenle belgesel sinema gibi bütün sanatlarin yolu açik olsun. Isterse kimse okumasin, dinlemesin ama bir gün herkese lazim olacak."

Kaynak: AA