Meksika'da 2014'Te Kaybolan Ögrenciler Için Gösteri Düzenlendi

Meksika'da yüzlerce kisi, 2014'te kaybolan 43 ögrenci için gösteri düzenledi.

Baskent Mexico City'de bir araya gelen yüzlerce protestocu, kaybolan ögrencilere ne oldugunun ortaya çikarilmasini talep etti.

Gösteride "Onlari Bulana Kadar!" yazili pankartlar tasiyan göstericiler, "Neredeler?" seklinde slogan atti.

- 43 ögrenci, zorla araçlara bindirilirken görülmüstü

Guerrero'ya bagli Iguala kentinde 26 Eylül 2014'te ögretmenlerin çalisma kosullarini protesto eden ögrenciler ile polis arasinda çikan çatismada, polisin ögrencileri tasiyan araçlara ates açmasi sonucu 6 kisi yasamini yitirmis, 25 kisi yaralanmisti. Çatismalarin ardindan 43 ögrenci, zorla araçlara bindirilirken görülmüstü.

Ülkede önceki hükümet, ögrencilerin polis tarafindan uyusturucu karteline teslim edildigini, kartel üyelerinin de ögrencileri öldürüp cesetlerini Cocula'daki çöp alaninda yaktigini açiklamisti.

Sorusturmayi yürüten eski Bassavci Jesus Murillo Kara, ögrencilerin öldürülüp yakilmasi emrini "El Gil" lakapli kartel lideri Gildardo Lopez Astudillo'nun verdigini kaydetmisti.

Amerikan Devletleri Örgütüne bagli Amerikalilar Arasi Insan Haklari Komisyonundan (IACHR) atanan uluslararasi uzmanlar ise hükümetin açikladigi senaryonun dogru olamayacagini savunmus ve sorusturmada ciddi bosluklar oldugunu bildirmisti.

Uzmanlar, insan bedenini küle çevirecek boyutta bir atesin çöplükte yakilamayacagina isaret etmisti.

- Lopez Obrador, hakikat komisyonu kurulmasi için kararname imzalamisti

Meksika'da federal mahkeme, geçen yil haziranda, hakikat komisyonunun gözetiminde 43 ögrencinin kaybolmasiyla ilgili yeniden sorusturma yapilmasina karar vermisti.

Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, Aralik 2020'de 43 ögrenciyle ilgili hakikat komisyonu kurulmasi için kararname imzalamisti.

IACHR uzmanlari, 43 ögrencinin kaybolmasiyla ilgili sorusturmayi denetlemek üzere Meksika'ya gelerek görevine baslamisti.

Meksika, Guerrero eyaletinde 2014'te kaybolan 43 ögrencinin akibetiyle ilgili yürütülen çalismalar kapsaminda rehberlik ve teknik yardim saglanmasi konusunda, Birlesmis Milletler Insan Haklari Yüksek Komiserligi ile nisanda anlasma imzalamisti.

Diger yandan komiserlik, geçen yil martta da ögrencilerin kaybolmasiyla ilgili gözaltina alinan 129 kisiden 34'ünün sorgu sirasinda iskence gördügüne iliskin rapor yayimlamisti.

Raporda, federal müfettislerin süphelilerden iskence yoluyla itiraf aldigina isaret edilmis ve bu itiraflarin geçersiz sayilmasi çagrisinda bulunulmustu. Hükümet yetkilileri ise söz konusu iddialarin sorusturuldugunu kaydetmisti.

Kaynak: AA