Macaristan, Rusya Ile 15 Yillik Dogal Gaz Satin Alim Anlasmasi Imzaladi

Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto: 'Anlasma 10+5 yil olarak yani 15 yilligina imzalandi. 10 yil sonra alinan gaz miktarinda düzenleme yapilma, ihtiyaç halinde azaltma imkani var. Anlasma, yillik 4,5 milyar metreküp dogal satin alinmasini içeriyor'

Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto, ülkesinin, Rus enerji sirketi Gazprom ile 15 yillik dogal gaz satin alma konusunda anlasma imzaladigini duyurdu.

Szijjarto, düzenlenen basin toplantisinda yaptigi açiklamada, Rus enerji sirketi Gazprom ile varilan anlasma sayesinde Macaristan'in enerji arzinin güvenligini 15 yilligina garanti altina aldiklarini söyledi.

Orta Avrupa'da enerji arzi güvenliginin her zaman hem stratejik hem de ulusal güvenlik açisindan kritik öneme sahip oldugunu belirten Szijjarto, dogal gazin hem Macaristan hem de Avrupa için olaganüstü öneme sahip oldugunu kaydetti.

Szijjarto, 2020'de Avrupa Birligi'nde (AB) 400 milyar metreküp dogalgaz kullanildigini ve bunun yüzde 48'inin Gazprom tarafindan saglandigini hatirlatti.

Gazprom ile imzalanan anlasmayla ülkesinin dogal gaz güvenligini uzun süreli olarak garanti altina aldiklarina dikkati çeken Szijjarto, ''Anlasma 10+5 yil olarak yani 15 yilligina imzalandi. 10 yil sonra alinan gaz miktarinda düzenleme yapilma, ihtiyaç halinde azaltma imkani var. Anlasma, yillik 4,5 milyar metreküp dogal satin alinmasini içeriyor. Gazprom bu miktari Macaristan'a iki yoldan tedarik edecek. 3,5 milyar metreküpü, 1 Ekim'den itibaren faaliyete geçecek olan Sirp-Macar hattindan, 1 milyar metreküpünü ise Avusturya üzerinden ulastiracak.'' diye konustu.

Szijjarto, simdiki anlasmayla ülkesinin daha önceki anlasmadan çok daha uygun fiyata dogal gaz satin alacagini da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA