Küresel Piyasalar, Tedarik Sikintilariyla Karisik Seyrediyor

Küresel piyasalar, artan tedarik sikintilari ve Çin'in ekonomik regülasyonlarina iliskin belirsizliklerle haftaya karisik bir seyirle baslarken, ABD ve Avrupa basta olmak üzere merkez bankasi baskanlarinin açiklamalari hafta boyunca piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacak.

Dünya genelinde enerji ürünlerinde yasanan arz sikintisinin ekonomik toparlanmayi sekteye ugratmasindan endise ediliyor.

Hafta sonunda Ingiltere Ulastirma Bakanligi, tir ve kamyon soförü eksikligi nedeniyle bazi süpermarketlerde raflarin bos kalmasinin ve benzin istasyonlarindaki uzun kuyruklarin önüne geçebilmek için 5 bin akaryakit tankeri ve gida kamyonu sürücüsüne aralik sonuna kadar geçici vize verilecegini duyurdu.

Çin hükümeti enerji kullanimi konusunda bazi eyaletlere uyarida bulunurken, ekonomide devam eden regülasyon çalismalari da belirsizlikleri artirmaya devam ediyor.

Çinli emlak devi Evergrande'ye iliskin süreç ise belirsizligini koruyor. Sirketin elektrikli araç üretim bölümünün tahvil ihracina onay verilmemesinin likiditeye iliskin sikintilari daha da artirabileceginden endise ediliyor.

Cuma günü New York borsasi karisik bir seyir izlerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,15 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,10 deger kazandi, Nasdaq endeksi yüzde 0,03 geriledi. New York borsasinda endeks vadeli islem kontratlari yeni haftaya ise alis agirlikli bir seyirle basladi.

Almanya'da hafta sonu gerçeklesen seçimlerde Maliye Bakani Olaf Scholz liderligindeki Sosyal Demokrat Parti en çok oyu alirken, koalisyon kurulmasinin haftalar alabilecegi ifade ediliyor.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde'in bugün yapacagi açiklamalarin piyasalarin yönü üzerinde etkili olmasi bekleniyor.

Avrupa borsalari, cuma günü satis agirlikli bir seyir izlerken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,72, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,95 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,43 deger kaybetti. Vadeli islemlerde endeks kontratlari, yeni haftanin açilisinda karisik bir seyir izliyor.

Avro/dolar paritesi ise önceki kapanisa paralel 1,1723'ten islem görüyor.

Asya'da, Çin Merkez Bankasi (PBoC) likidite enjeksiyonlarina devam etse de, tedarik zincirine iliskin sikintilar piyasalarda karisik seyri beraberinde getirdi.

Bugün açiklanan verilere göre ise Japonya'da öncü endeks 104,2'den 104,1'e geriledi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,8 ve Japonya'da Nikei 225 endeksi yüzde 0,05 deger kaybederken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,40 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,19 deger kazandi.

Cuma günü saticili bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi günü önceki kapanisin yüzde 1,20 altinda 1.384,68 puandan tamamladi. Geçen hafta kapanisini yüzde 1,32 artisla 8,8836'dan yapan dolar/TL ise bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,8840 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün ECB Baskani Lagarde'in konusmasinin yani sira, ABD'de dayanikli mal siparisleri ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi verilerinin takip edilecegini belirterek, hafta boyunca da merkez bankasi baskanlarinin konusmalarinin izlenecegini ifade etti.

Teknik açidan BIST 100 endeksinde 1,370 ve 1.340 seviyelerinin önemli destekler oldugunu kaydeden analistler, yükselislerde ise 1.420 puanin direnç konumuna geldigini söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

15.30 ABD, agustos ayi dayanikli mal siparisleri

17.00 ABD, eylül ayi Dallas Fed imalat aktivite endeksi

Kaynak: AA