Izmir'de 7. Balkan Panorama Film Festivali Basladi

Kültür ve Turizm Bakanligi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin katkilariyla Buca Belediyesi ev sahipliginde düzenlenen 7. Balkan Panorama Film Festivali'nin açilis töreni yapildi.

Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi bahçesinde gerçeklestirilen festivalin açilisinda konusan festivalin onur konugu sanatçi Erdal Özyagcilar, çektigi her diziyi çok sevdigini fakat Balkanlari konu alan ve kendisinin de rol aldigi bir dizinin kendisi için ayri bir önem tasidigini söyledi.

Dizi çekimleri için üç yil Balkanlarda kaldigini anlatan Özyagcilar, "Enteresan bir yer orasi, bizim Bursa'ya benziyor biraz. Herkes çok mutluydu. Biz orada çok güzel bir is yaptik ve dizi Türkiye'de çok sevildi. Biz Balkanlarin hatira defterlerini açtik orada. O çok önemli bizim için. Böyle bir iste bulunmaktan çok gurur duydum, her zaman mutlu oldum. Balkan adi duydugumda yapilan her sey benim için öncelikli." diye konustu.

Festivalin diger onur konugu yönetmen Goran Markoviç ise etkinlige saglik sorunlari nedeniyle katilamadi.

Buca Belediye Baskani Erhan Kiliç da bir görme biçimi olan ve büyülü bir dünya sunan sinemanin yasanan acilari, mutluluklari, çatismalari, tek düzeligi kimi zaman yalin bir dil ile kimi zaman siyasi bir arka planla beyaz perdeye yansittigini ifade etti.

Buca Belediyesi olarak sanatin her dalini kentin her kösesine ulastirmayi hedeflediklerini belirten Kiliç, söyle konustu:

"Balkan Panorama Film Festivaline ev sahipligi yapmaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. Bu yil festivale 106 yabanci uzun metraj film, 472 yabanci kisa metraj film, 19 yerli uzun metraj ve 135 yerli kisa metraj filmin basvuruda bulundu. Toplam 732 filmin basvurusu alindi. Yaklasik 2 aylik yogun bir çalismanin ardindan 6 kisiden olusan ön jüri 732 filmi izleyerek elemeler yapti. Hem gösterimi yapilacak hem de yarismaya katilacak programi hazirladilar. 7. Balkan Panorama Film Festivali'nde 'sari semsiye' ödülü için 10 dalda 24 film yarisacak. Bu yil festivalde 120 film gösterimi yapilacak." diye konustu.

27 Eylül- 3 Ekim tarihleri arasinda gerçeklesecek festivalin filmleri, Izmir Kültürpark Açik Hava, Tarik Akan Gençlik Merkezi ve Isilay Saygin Meydani'nda izlenebilecek.

Kisa ve uzun metrajlarda, ulusal ve uluslararasi kategorilerinde gerçeklestirilen festivalde dereceye giren filmlere 3 Ekim'de düzenlenecek törenle "sari semsiye" ödülleri verilecek.

Kaynak: AA