Eski Tunus Cumhurbaskani Merzuki, Cumhurbaskani Said'e Yönelik Protestolara Destek Verdi

Eski Tunus Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki, Cumhurbaskani Kays Said'in kararlarina yönelik protestolara destek verdi.

Merzuki, resmi Facebook sayfasindan Tunus halkina hitaben yazili paylasim yapti.

Tunuslulara, "Vatandaslarin zafer kazandigi bugünü tebrik ederim. Mesajiniz ilgililere ulasti." seklinde hitap eden Merzuki, "gizli diktatör" ifadesiyle Cumhurbaskani Said'i isaret ederek sunlari kaydetti:

"Tunuslular kararnamelerle yönetilmez. Iktidara gelmeni saglayan ve savunmaya yemin ettigin ama yalan söyledigin yasalar, kurumlar ve anayasayla yönetilir."

Tunuslularin verdigi mesajin "emniyet, askeriye ve derin devlete yönelik" oldugunu vurgulayan Merzuki, "Gizli diktatör, Tunuslularin yarim yüzyil gerisinde ve onlari temsil etmiyor." ifadesini kullandi.

Merzuki, protestolara, Cumhurbaskani Said azledilene ve yargilanana kadar her hafta sonu artarak devam edilmesini istedi.

Baskent Tunus'taki Habib Burgiba Caddesi'nde bulunan Belediye Tiyatrosu binasi önündeki gösteriye, aralarinda siyasiler ile aktivistlerin de bulundugu 2 bine yakin kisi katildi.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve Basbakani azletmesinden sonra, 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Resmi Gazete'de yayimlanan kararnamelere göre, Tunus Cumhurbaskani'na, Bakanlar Kurulu'nun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinlerini" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclis'e degil, Cumhurbaskani'na karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskani'na ayrica her türlü Cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

Kaynak: AA