Almanya'da Seçimin Birincisi SPD, Yesiller Ve Hür Demokratlarla Koalisyon Istiyor

Almanya’da seçimlerden birinci parti çikan Sosyal Demokrat Partinin (SPD) basbakan adayi Olaf Scholz, Yesiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon hükümeti kurmayi hedefledigini söyledi.

Scholz, parti merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, "Yesiller Partisi ve FDP ile koalisyon hükümeti kurmayi hedefliyoruz." dedi.

Ülkenin koalisyon hükümetlerine yabanci olmadigini kaydeden Scholz, "Almanya'da, her zaman koalisyon hükümetleri vardi ve her zaman istikrarli olmustur." ifadesini kullandi.

Scholz, yakin zamanda koalisyon görüsmelerine baslamayi umduklarini belirterek, Noel’den önce bir koalisyon üzerinde anlasmayi hedeflediklerini vurguladi.

- Armin Laschet, koalisyona hazir

Almanya'da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin basbakan adayi Armin Laschet ise seçimde oy oranlarinin önemli ölçüde düsmesine ragmen yine de bir koalisyon hükümetine baskanlik etmeye hazir oldugunu söyledi.

Laschet, CDU/CSU'nun Yesiller ve FDP ile olasi bir ortaklik için görüsmelere hazir oldugunu ve SPD dahil hiçbir partinin pazar günkü seçim sonucundan dolayi ülkeyi yönetme yetkisi talep edemeyecegini söyledi.

SPD ile CDU'un yeni bir ortaklik yapmayip yapmayacagi konusunda Laschet, "Demokratlar olarak, hiçbir seyi dislamiyoruz, ancak su anda bu yönde diyalog olusmuyor." diye konustu.

Kaynak: AA