AB'nin Ilaç Düzenleyicisi, Moderna'nin 3. Doz Asi Basvurusunu Inceliyor

Avrupa Birligi'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), Moderna firmasinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi gelistirdigi asinin üçüncü dozunun uygulanmasi için yaptigi basvuruyu incelemeye basladi.

EMA'dan yapilan açiklamada, Moderna'nin Kovid-19'a karsi mRNA teknolojisiyle gelistirdigi asinin 12 yasindan büyüklere "hatirlatma dozu" olarak üçüncü kez uygulanmasi konusunda basvuru yaptigi, basvurunun incelemeye alindigi bildirildi.

"Spikevax" adli asinin hatirlatma dozunun ikinci dozdan en az 6 ay sonra uygulanmasi öngörülüyor. Hatirlatma dozu, bagisiklik sistemindeki korumanin azalmasina karsilik yapilabiliyor.

EMA, daha öhce de Pfizer-BioNTech tarafindan gelistirilen "Comirnaty" adli asinin üçüncü dozunun kullanimiyla ilgili degerlendirmeye basladigini açiklamisti. Degerlendirme sonucunun ekim basinda duyurulabilecegi belirtiliyor.

EMA yetkilileri, takviye olarak uygulanacak üçüncü doz ihtiyacinin genel nüfusta su an için acil bir gereklilik olmadigini degerlendiriyor ancak gerek duyulmasi halinde ek dozlarin kullaniminda sakinca bulunmadigina dair kanitlarin saglanmasini istiyor.

EMA, Moderna'nin Kovid-19 asisina Ocak 2021'de onay vermisti. Asi su anda AB ülkelerinde 12 yas ve üzerindeki kisilerde kullaniliyor.

Kaynak: AA