Sigir Besiciliginde Ucuz Ve En Önemli Kaba Yem Kaynagi Misir Silaji Oldu

Kayseri Damizlik Sigir Yetistiricileri Birlik Baskani Günay Çaki, Develi Ovasi’nda ve Erciyes’in güneyinde yetistirilen ekonomik ve tarim hayvanciligin en önemli ürünleri arasinda seker pancari, silajlik misir ve çerezlik kabagi saymanin mümkün oldugunu söyledi.

Sigir Besiciliginde Ucuz Ve En Önemli Kaba Yem Kaynagi Misir Silaji Oldu
Kisin et ve süt verimini arttirmak için bitkilerin silajinin iyi yapilmasi gerektigini söyleyen Günay Çaki, “Silajlik misir yetistiriciligi, hayvanciligin gelismesinde çok önemli bir rol oynamasina dikkat çekti ve Silaj yemi sayesinde hayvanlar, yesil yem bulunmadigi zamanlarda da dengeli beslenebilmektedir. Kis aylarinin çetin geçtigi bölgemiz de kis mevsiminde et ve süt verimini artirmak için, diger mevsimlerde bol bulunan yesil yem bitkilerinin silajinin yapilarak saklanmasi ve kis aylarinda hayvanlara yedirilmesi önem arz etmektedir” dedi.

Besicilerin silaj isini bilinçli bir sekilde yapmasi gerektigini söyleyen Baskan Çaki, sözlerini söyle sürdürdü:

“Misir silaji, hayvanciligi gelismis ülkelerde besi sigirlarinin beslenmesinde kullanilan en önemli kaba yem kaynaklarindan biridir. Son yillarda, ülkemizde ve özellikle Ilçemizde sulu tarima geçilmesi ve Zamanti tüneli sulama aginin Develi Ovasinda en uç noktalara kadar ulasmasi sayesinde ve ayni zamanda Saray Çiftliginin öncülügünde besi çiftliklerinin ihtiyaçlarinin karsilanmasi esas alinarak silajlik misir ekimi ve silaj yapimi artmis bulunmaktadir. Silajlik misir Develi Ovamizda ürün deseninin de degismesine katki saglamakta ve yöre çiftçisi açisindan yeni bir gelir kapisi olusturmaktadir. Silaj pazari bu günlerde çok hareketlenmis olup hem üreticimizin magdur olmamasi ve ayni zamanda besicilerimizin de bu isi daha bilinçli yapmasi ve gelirini artirmasi için özenle yapilmasi gereken bir stoklama gerekmektedir. Bunun da en güzel ve uygulanabilir sekli silaj çukuru ve sikistirma yöntemi ile paketlenmesi olarak kabul görmektedir. Iyi bir silaj yapmanin esas sartlari misiri dogru kuru maddede hasat etmek, silaj materyalinin iyi parçalanmasini saglamak, hizlica doldurmak ve iyice sikistirip kapatmaktir. Çesit, hasat zamani, koçan orani, parça boyutu, silonun sekli, doldurma süresi, sikistirma derecesi gibi özellikler misir silajinin kalitesini belirlemektedir. Bunlarin birinde meydana gelebilecek olumsuzluk ürünün kalitesini düsürecektir. Misir silajinin yem degeri misir danesinin olgunluk durumuna, koçan oranina ve kuru madde içerigine göre büyük degisim göstermektedir. Silaj yapilacak misirin en iyi hasat zamani, danelerin süt olumu dönemini tamamlayip hamur olumuna girdigi ve nem oraninin yüzde 65-70’e düstügü dönemdir. Eger misir erken biçilirse siloda sizinti kaybi artar, fermantasyon düzenli sürmez; çok geç biçilirse de tam sikisma saglanamayacagi için siloda bol oksijen kalir. Oksijenli fermantasyon uzun sürer. Bu silajlarla beslenen hayvanlarda daha fazla süt, süt yagi ve süt proteini üretimi gerçeklesmektedir. Hayvan beslemenin silaja dayali olarak yapilmasi, hem yetistirici hem de ülke ekonomisi açisindan yarar saglamaktadir. Bu, silajin geçmiste oldugu gibi günümüzde ve çok yakin gelecekte de büyük önem tasiyacagini göstermektedir. Bölgemizde 1 dekardan yaklasik 6-10 ton silaj elde edilmekte ve yaklasik 400 TL/ton’dan alici bulmaktadir. Ayni zamanda bu sayede Nakliye sektörüne de asagi yukari iki ay is imkani saglaniyor.”
Kaynak: İHA