Hatay'da Aglara Takilan Jumbo Karides Balikçilarin Yüzünü Güldürüyor

Hatay Su Ürünleri Kooperatif Birligi Yönetim Kurulu Baskani Celal Bilen: 'Balikçilar mahsulün iyi olacagi inancindalar. Jumbo karides bundan sonra daha çok çikacak' Balikçi Hakan Onayli: 'Boyutuna göre degisiyor ama ortalama 160 lira civarinda gidiyor. Çok bol da çikmaya basladi'

BURAK MILLI - Iskenderun Körfezi'nde bulunan, lezzeti ve yüksek besin degeriyle su ürünleri arasinda önemli ekonomik degere sahip jumbo karides, av sezonunun açilmasiyla tezgahlardaki yerini almaya basladi.

Iskenderun Körfezinde 10-20 metre derinliklerde yasayan iri boylu jumbo karides, 150-250 lira arasindaki fiyatiyla balikçilarin yüzünü güldürüyor.

Dogu Akdeniz'de 15 Eylül'de kalkan av yasagiyla Hatayli balikçilarin aglarina takilan jumbo karidesler, dondurularak Türkiye'nin farkli illerinin yani sira Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Hatay Tarim ve Orman Müdürlügünden alinan verilere göre, geçen yil kentten 15 bin 752 kilogram karides ihracati gerçeklestirildi.

Hatay Su Ürünleri Kooperatif Birligi Yönetim Kurulu Baskani Celal Bilen, AA muhabirine, av yasaginin sona ermesiyle balikçilarin "Vira bismillah" dedigini animsatti.

Iskenderun Körfezi'nin akvaryum görevi gördügünü ve birçok su ürününü içerisinde barindirdigini belirten Bilen, bunlardan birinin de jumbo karides oldugunu söyledi.

Sezonun açilmasiyla jumbo karidesin körfezde çikmaya basladigini aktaran Bilen, "Balikçilar mahsulün iyi olacagi inancindalar. Jumbo karides bundan sonra daha çok çikacak. Balikçinin el birligiyle denizdeki mahsulün sürdürülebilir olmasi için avlanirken çok dikkat etmesi ve yasaklara uymasi gerekiyor." diye konustu.

Bilen, Iskenderun Körfezi'nden çikan jumbo karidesin büyüklügü ve kalinligiyla Türkiye'nin diger yerlerinde çikanlardan farkli oldugunu belirtti.

Balikçilarin aglarina takilan ve yüksek besin degeriyle dikkati çeken jumbo karidesi daha fazla tanitmak için çalistiklarini vurgulayan Bilen, söyle devam etti:

"Jumbo karidesimizi en iyi sekilde Türk halkina ve dünyaya tanitmak için el birligi içerisinde olmamiz lazim. Jumbo karidesle ilgili yakin zamanda tanitimlarimiz baslayacak. Pahali ama gerçekten de çok lezzetli. Keske bütün tüketicilerimiz yiyebilse ama maalesef pahali bir balik. Dünyanin çogu yerine jumbo karidesimiz gönderiliyor. Jumbo karidesin ekonomik katkisi üst düzeydedir."

Hatay'daki gastronomi dernekleriyle Iskenderun Körfezi jumbo karidesini tanitmak için mücadele ettiklerini aktaran Bilen, belediyelerin de bu konuda çalismalarinin oldugunu vurguladi.

- "Ortalama 160 lira civarinda gidiyor"

Balikçi Hakan Onayli da sezonun açilmasiyla tezgahlarda hareketlilik oldugunu dile getirdi.

Farkli balik çesitlerinin çikmaya basladigini aktaran Onayli, "Özellikle jumbo karidesimizi herkese tavsiye ediyoruz. Boyutuna göre degisiyor ama ortalama 160 lira civarinda gidiyor. Çok bol da çikmaya basladi. Yeni sezonla birlikte herkesin kente gelip jumbo karidesten tatmasini bekliyoruz." dedi.

Kaynak: AA