Engelini Asti, Ürettigi Takilari Yurt Disina Gönderiyor

Konya’da yasayan, 6 aylikken geçirdigi çocuk felcinin ardindan yürüme engelli kalan 45 yasindaki Hatice Uysal, kisa süreli aldigi egitim sonrasinda boncuktan takilar tasarlayarak yapmaya basladi. Takilari yurt disindaki kardesi vasitasiyla disariya göndermeye baslayan Uysal, "Engelli arkadaslarimiza destek versinler. Ben bir girisimci anne, bayan olarak bana destek vermelerini istiyorum. En azindan hani ben kimseye muhtaç olmadan, ben kendi olmayan ayaklarimin üzerinde durabilirim" dedi.

Engelini Asti, Ürettigi Takilari Yurt Disina Gönderiyor
Geçirdigi çocuk felci sonucu yürüme engelli kalan 45 yasindaki Hatice Uysal, 2008 yilinda Denizli’den gelerek Konya’ya yerlesti. Türkiye Sakatlar Dernegi Konya Subesine kaydolan Uysal, daha sonra engellilere egitim veren Konya Büyüksehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslari (KOMEK) kurslarina kaydini yaptirdi. Geç basladigi ve kisitli zaman diliminde gittigi kursu azimle tamamlayan 1 çocuk annesi Hatice Uysal, evde kendi tasarimlari olan kolye, yüzük, bileklik ve küpe gibi takilar yapmaya basladi.

Hatice Uysal, pazarda bir engelli arkadasini gördügünü, ondan engelliler dernegini duydugunu ve gelmeye basladigini anlatarak, "Ikinci evimiz gibi bildim. Çünkü birbirimize gidip gelemiyoruz arabadan inme binme sikintisi oldugu için. Ama burada arkadaslarla beraber toplanip oturup kalkabiliyoruz. O kadar engelliyi bir arada görmek beni gerçekten psikolojik olarak çok etkiledi ama zamanla onu kabulleniyorsunuz. Benimle ayni kaderi paylasiyor. Çünkü benim oldugum yerde bir tane ben vardim. Disari çikmaya utaniyorsun ama burada elhamdülillah her seyi basardigima inaniyorum" dedi.



"15 gün ders gördüm"

Kurs açildigini duydugunu ve kaydoldugunu anlatan Hatice Uysal, "Yazildim ama oglumdan dolayi evdeydik, evde olunca çocugumu birakip bir yer gelemedim. Ama okulu açildi. Okulu açildiktan sonra onu ögleyin birakiyordum. Ondan sonra 1 saat ya da 1,5 saat ders gördüm. 15 gün falan ders gördüm. Böyle ugrasi seviyorum, ondan sonra devam ettim, birakmadim. Tabii bos gezip de ’Bir is yapamam, çalisamam’ diyenlere diyorum ki, onlar bizden de engelli, bizden fazla engelli. Yapamayacagi, basaramayacagi hiçbir sey yok. Ben buraya geldim ortaokulu okudum, simdi liseye devam ediyorum. Ehliyetimi aldim. En önemlisi engelli olarak bir evlat büyüttüm Allah’a çok sükür. Yani insan istedikten sonra ekmegini rahatlikla kazanabilir” dedi.



"Kimseye muhtaç olmadan, kendi olmayan ayaklarimin üzerinde durabilirim"

Yaptigi takilari kendi çevresine sattigini anlatan Uysal, "Internet üzerinden de sattim. Yurtdisinda kiz kardesim var, Kanada’ya gönderiyorum. 2019’da bu ise basladim. 2 yildir yurt disina gönderiyorum. Yani benim gibi azimli olan engelli arkadaslarimiza gerçekten destek versinler. Ben bir girisimci anne, bayan olarak bana destek vermelerini istiyorum. En azindan hani ben kimseye muhtaç olmadan, ben kendi olmayan ayaklarimin üzerinde durabilirim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA