TURKOVAC Asisi Faz-3 Çalismalari Için Gönüllülere Katilim Çagrisi

Kayseri Saglik Müdürü Ali Ramazan Benli: 'Lütfen yerli asimizin faz3 çalismasina gönüllü olun ve bir an önce asimiz vücut bulsun'.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Saglik Bakanligi Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) is birligiyle gelistirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi "TURKOVAC", faz 3 çalismalari kapsaminda gönüllüleri bekliyor.

Kayseri Saglik Müdürü Ali Ramazan Benli, AA muhabirine, ilde su ana kadar 1 milyon 730 bin doz asi yapildigini söyledi.

Bu sayinin kentin nüfusunun üzerinde oldugunu, 691 bin kisinin ise ikinci dozunun tamamlandigini anlatan Benli, birinci doz yaptiran kisi sayisinin 864 bini buldugunu ifade etti.

Benli, kentte 20 yas üzerindeki yaklasik 200 bin kisinin hiç asi olmadigina dikkati çekerek, bu durumun salginda isleri zorlastirdigini vurguladi.

Devletin sundugu ücretsiz asi imkanina bir sekilde vatandaslarin ulasmasi gerektigini belirten Benli, "Çünkü toplumsal bagisikligin olusabilmesi bu yollardan geçiyor. Elimizdeki verilerle asinin, hastane yatislarini, yogun bakim yatislarini yüksek derecede önledigini biliyoruz. Bu bizim için en önemli veri." diye konustu.

Erciyes Üniversitesindeki bilim insanlarinin, TURKOVAC Asisi Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli öncülügünde asi gelistirdiklerini animsatan Benli, "Bu asinin geldigimiz asamada faz-3 çalismasi devam etmekte. Faz-3 çalisma verileri açiklandiktan sonra sayin Bakanimizin söyledigi gibi acil kullanim onayi alinacaktir. Insallah önümüzdeki süreçlerde TURKOVAC asisini da gözlemlemis olacagiz. Gönüllülerimizi bekliyoruz. Lütfen yerli asimizin faz-3 çalismasina gönüllü olun ve bir an önce asimiz vücut bulsun." ifadelerini kullandi.

Benli, hastanelerden aldiklari veri analizlerinden üç önemli sonuç çikardiklarina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Birincisi; çift doz Sinovac asililar mutlaka üçüncü dozu olsunlar. Mümkünse BionTech. Iki; gebe asilamasini mutlaka yapmamiz gerekiyor çünkü anne kayiplarimiz oluyor. Üç; onkolojik, özellikle yasli onkolojik hastalarimiz iki doz Sinovac'ta kalmasinlar, mutlaka üçüncü dozlarini tamamlasinlar."

Okullarda belli bir hareketlilik basladigi için vakalar çiktigini aktaran Benli, ancak kendilerini yoracak bir durumun söz konusu olmadigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA