Tescilli Kayisi Çekirdeginden Kurabiyeler Damaklari Tatlandiriyor

Malatya'da kayisi çekirdegi ile yapilan yöresel lezzet, yurt içinde tüketimin yaninda siparis üzerine Avrupa'ya da gönderiliyor Isletme sahibi ve usta Ahmet Koyun: 'Kayisi çekirdegi Malatya'nin tescilli ürünü oldugu için bunu ekstra ürünlerle çesitlendirmek istedik' 'Çok talep var. Belçika, Almanya ve Amerika'ya gönderiyoruz. Su an çalisma asamasindayiz, Dubai'ye gönderecegiz'

OKAN COSKUN - "Dünyanin kayisi baskenti" olarak nitelendirilen Malatya'da geçmisten bugüne sofralardan eksik olmayan "Malatya kurabiyesi"nin hamuruna tescilli kayisi çekirdegi eklenerek yeni lezzet elde edildi.

Dünyanin agzini tatlandiran kayisi ve çekirdegi, kentte tatlidan sekerlemeye, hosaftan kayisi dönerine birçok alanda kullaniliyor.

Geçmisten bugüne yapilan "Malatya kurabiyesi" için ürünleri büyük kazanda karistiran usta eller, hamuru bir süre dinlendiriyor. Hamur daha sonra, önceden makine yardimiyla un haline getirilen kayisi çekirdegiyle bulusturuluyor. Silindir sekline getirilen kayisi çekirdekli hamur, esit parçalarda kesilip yuvarlanarak sekil veriliyor.

Tepsiye dizilen kurabiyeler, üzerine tekrar kayisi çekirdegi serpildikten sonra firinda pisiriliyor.

Her geçen gün talebin arttigi kayisi çekirdekli Malatya kurabiyesinin ustalari, Türkiye'nin yani sira Belçika, Almanya ve ABD gibi dünyanin dört bir yanindan gelen siparisleri yetistirmek için yogun mesai yapiyor.

Isletme sahibi ve usta Ahmet Koyun, AA muhabirine, kayisi çekirdekli Malatya kurabiyesiyle kente yeni bir lezzet kattiklarini söyledi.

Isletmeyi 1982'den bu yana ailecek islettiklerini anlatan Koyun, "Kayisi çekirdegi Malatya'nin tescilli ürünü oldugu için bunu ekstra ürünlerle çesitlendirmek istedik. Birkaç deneme yaptik ve kayisi çekirdekli kurabiye yaptik. Basarili olduk. Gün kurusu çekirdegi dogal oldugu için ikisini birlestirip dogal bir lezzet yakaladik. Kayisi çekirdegini Malatya kurabiyesinin içine ögüterek un seklinde karistiriyoruz. Sonra sekil verip kesiyoruz. Üstüne de kayisi çekirdegini batirip pisiriyoruz." dedi.

- "Çok talep var"

Koyun, kurabiyenin begenildigini ve talebin arttigini belirterek, söyle devam etti:

"Çok talep var. Belçika, Almanya ve Amerika'ya gönderiyoruz. Su an çalisma asamasindayiz, Dubai'ye gönderecegiz. Türkiye'nin her yerine kargo ile gönderiyoruz. Istanbul, Ankara ve Izmir gibi büyük illere daha çok gönderiyoruz. Müsterilerimiz beklediklerinin üstünde bir lezzet oldugunu söylüyor."

Müsterilerden Ahmet Mutlu ise kayisi çekirdekli kurabiyenin ayri bir lezzeti oldugunu, her gün almaya geldigini ifade etti.
Kaynak: AA