(ÖZEL) 152 Yildir Ayni Tohumdan Aci Kirmizi Biber Üretip Kurutuyorlar

Bilecik’in Çukurören köyünde 152 yildir ayni tohumla üretilen aci kirmizi biberler, toplandiktan sonra köylüler tarafindan balkonlarda, çatilarda, ev duvarlarinda kurutuluyor.

(ÖZEL) 152 Yildir Ayni Tohumdan Aci Kirmizi Biber Üretip Kurutuyorlar
Bilecik’e 9 kilometre uzaklikta olan Çukurören köyünde senede yaklasik 100 tona yakin pul biber üretimi yapilirken, köyde yasayan hemen hemen herkes evinde kirmizi biber üretimi yapiyor. 7 ay önce diktikleri tohumlardan olusan kirmizi biberleri toplayan köylüler, onlari bir ipe dizerek kurutmaya birakiyor. Bütün köyde kirmizi biberleri ipe dizen köylüler, ürünleri kuruttuktan sonra kirma makinesi ile pul biber haline getirecekler.

"Çok zahmetli, iskence gibi bir sey bu"

Bu isi 50 yildir yaptigi anlatan Müserref Sünnetçi, "Köyümüzde yaslisi, genci, anadan dogan çocuk bunu diziyor. Tohumunu biz kendimiz üretiyoruz. Ekiyoruz, çimini yetistiriyoruz. Bahçeye götürüp dikiyoruz. Çok zahmetli, iskence gibi bir sey bu. Ama bunu toptan veriyoruz, oradan 5, 10 kurus para geliyor. Pandemiden dolayin 2 sene olacak neredeyse hasatlar düstü. Yaslilara 65 yas üstü oldugu için yasak geldi. Öyle olunca çok mal elde kaldi. Bir dizisi geçen sene 40 liradan basladi, 20 liraya kadar düstü. Marketler dükkanlar kapali olunca mal gitmedi. Götürdüyseler de biraktir oralara geldiler geri, satilmadi. Bir topu 40 lira 50 lira 30 lira alici ne alirsa. Bizim köyün izzeti böyle. Zorla ekmek kazaniyoruz. Biberin saplarini ayiklariz temizleriz kapaklariz, ögütme makinesine götürürüz ögütürüz. Günes görmedigi yerde kuruturuz. Paketler pazara götürürüz. Baharatçilara veririz" dedi.



"Bu biber 8 ayda olusuyor"

Ekonomik degeri yüksek olan Çukurören biberinin son yillarda fotograf sanatçilarinin ve ekolojik turizmin bir parçasi haline geldigini anlatan Çukurören Köyü Muhtari Muhittin Dündar, "Bu biberlerin ekim islemi mart ayinin sonunda, nisan ayinin basinda yapilir. Daha sonra sulariz yetistiririz. Mayis sonu 15’inden sonra haslariz. Mayis, haziran, temmuz aylarinda sulama ve kazmasi olur. Agustos’un 15’inden önce toplamaya baslariz. Dizeriz, kuruturuz. Bu biberler 7-8 ayda meydana gelen bir sey. Köy genelinde 100-120 ton olur bu biberden" dedi.

Kaynak: İHA