Kanada'nin Serbest Biraktigi Huawei Mali Isler Direktörü Meng, Çin'e Geri Döndü

Huawei’nin Mali Isler Direktörü Meng Wanzhou, Kanada’da yaklasik 3 yil tutuklu bulunmasinin ardindan ABD Adalet Bakanligi ile yaptigi anlasmanin ardindan Çin’e geri dönerken, havalimaninda coskuyla karsilandi.

Kanada'nin Serbest Biraktigi Huawei Mali Isler Direktörü Meng, Çin'e Geri Döndü
Çin merkezli telekomünikasyon devi Huawei’nin Mali Isler Direktörü Meng Wanzhou’nun aleyhindeki suçlamalarin düsürülmesi için ABD Adalet Bakanligi ile anlasmasinin ardindan Kanada’dan ayrilmasina izin verilmisti. Kanada’da yaklasik 3 yildir tutuklu bulunan Meng serbest birakilarak, Çin’e geri döndü. Uçagi aksam saatlerinde Çin’in güneyindeki Shenzhen kentinde yer alan Shenzen Bao’an Uluslararasi Havalimani’na inen Meng, havalimaninda coskulu bir kalabalik tarafindan karsilandi. Tibbi koruyucu ekipman giyen görevliler esliginde uçak merdivenlerinden inen Meng, kendisine "Eve hos geldin" diye bagiran ve tezahürat yapan kalabaliga el salladi.

Meng yaptigi açiklamada, Çin’e yaklasirken gözlerinin yaslarla doldugunu belirterek, "Güçlü bir Çin olmasaydi, bugün sahip oldugum özgürlüge sahip olamazdim" dedi.

Huawei’den yapilan açiklamada, Meng’in güvenli bir sekilde eve dönmesi ve ailesiyle yeniden bir araya gelmesinin dört gözle bekledigi belirtilerek, ABD suçlamalarina karsi kendini savunmaya devam edecegi de ifade edildi.

Çin’in serbest biraktigi 2 Kanadali da ülkesine döndü

Çin’de tutuklu bulunan 2 Kanada vatandasi Michael Kovrig ve Michael Spavor da serbest birakilmalarinin ardindan Kanada’ya geri döndü. Kovrig ve Spavor’u tasiyan uçak, yerel saatle 06.00 siralarinda ülkenin batisindaki Calgary kentine ulasti. Kanada Basbakani Justin Trudeau, Kovrig ve Spavor’u Calgary’de karsiladi.

Basbakan Trudeau erken saatlerde yaptigi açiklamada, eski diplomat Kovrig ile is adami Spavor’un Çin hava sahasini terk ettigini ve bu sabah erken saatlerde Kanada’ya varacagini belirtmisti. Trudeau, "Bu iki adam inanilmaz derecede zor bir durumdan geçti. Ancak evlerine dönüs yolunda olmalari hepimiz için iyi bir haber. Kanada ve bu 2 Kanadali ile dayanisma içinde kararli bir sekilde duran uluslararasi toplumdaki müttefiklerimize ve ortaklarimiza tesekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullanmisti. Trudeau’nun konusmasindan kisa bir süre önce de Kanada medyasi, Meng’in ABD makamlariyla anlasmaya vardiktan sonra Çin’e geri döndügünü ifade etmisti.

Ne olmustu?

Çin merkezli telekomünikasyon sirketi Huawei’nin Mali Isler Direktörü Meng Wanzhou, ABD’nin Iran’a yönelik yaptirimlari ile ilgili sahtekarlik yaptigi gerekçesiyle 1 Aralik 2018’de Kanada’nin Vancouver Havalimani’nda Meksika’ya uçmak üzereyken gözaltina alinmisti. Meng’in gözaltina alinmasinin ardindan Kanadali eski diplomat Michael Kovrig ile is adami Michael Spavor, casusluk yaptiklari iddiasi ile Çin’de cezaevine konmustu. Son olarak dün, Meng Wanzhou’nun aleyhindeki suçlamalarin düsürülmesi için ABD Adalet Bakanligi ile anlastigi açiklanmisti.
Kaynak: İHA