Tunus'taki Onur Koalisyonu Açiklamasi (Cumhurbaskani) Son Kararlarin Ardindan Anayasal Mesruiyetin Disina Çikti'

Tunus'ta Onur Koalisyonu, Cumhurbaskani Kays Said'in yürütme yetkisini üstlenmesine yönelik kararlarini "anayasal mesruiyetin disina çikmak" olarak degerlendirdi.



Onur Koalisyonu'ndan yapilan yazili açiklamada, Said'in icraatlarinin "ulusal ve uluslararasi düzeyde taninan tüm yasal, ahlaki ve siyasi normlarin ihlali" oldugu belirtildi.

Açiklamada, "(Cumhurbaskani) son kararlarin ardindan anayasal mesruiyetin disina çikti ve siyasi mesruiyetini kaybetti." ifadelerine yer verildi.

Said'in 2014 anayasasinin çalismalarini askiya aldigi ve kendisine göre kamu yetkileri için geçici bir düzenleme yaptigi aktarilan açiklamada, ülkede yasananlarin tümünden Cumhurbaskaninin sorumlu oldugu kaydedildi.

"Bütün siyasi kesimlere ortak siyasi tutumlar formüle ederek her türlü tiranliga direnmeleri" çagrisi yapilan açiklamada, Tunus halkinin gelecegini tehdit eden yeni diktatörlüge karsi barisçil, medeni ve yasal tüm protestolara destek verdikleri vurgulandi.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulu'nun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinlerini" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclis'e degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskanina ayrica her türlü Cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

Kaynak: AA