(ÖZEL) Bu Özel Taylar 900 Bin Liraya Satiliyor

Ulusal ve uluslararasi yarismalarda dereceye girmis sampiyon atlarin taylari, Eskisehir’de yetistirildikten sonra ortalama 800-900 bin lira arasinda satiliyor.

(ÖZEL) Bu Özel Taylar 900 Bin Liraya Satiliyor
Eskisehir’in Mahmudiye ilçesinde kurulan at çiftliklerinde her yil yüzlerce tay yetistirilerek yarismalara gönderiliyor. Taylar arasinda daha önce ulusal ve uluslararasi yarismalarda birinci olan sampiyon atlarin yavrulari da bulunuyor. Elit olarak belirtilen sampiyon atlarin taylari ortalama 800-900 bin lira arasinda satilirken, kalan taylarin fiyati ise 70 bin liradan basliyor. Çiftliklerde antrenmanlari yaptirilan taylar, yasi ve gerekli hazirliklari tamamlandiktan sonra hipodroma çikariliyor. Turbo, Anka ve Ayabakan gibi sampiyon atlarin taylarini yarislara hazirladiklarini söyleyen at yetistiricisi Yenel Kaya, her yil sadece Mahmudiye’den sahalara ortalama 500-600 tay gönderildigini vurguladi.

“Sadece bu bölgeden 500-600 tane sahalara giden tay var”

Sampiyon anne veya babadan olan bir tayin performansinin digerlerine göre iyi oldugunu söyleyen Yenel Kaya, “Türkiye’nin ve Mahmudiye’nin sampiyon aygirlarinin taylari var elimizde. Anka, Turbo, Ayabakan gibi hepsi farkli sampiyonlarin taylari. Su anda 2019 ve 2020 taylari var. Nasip olursa sahalara gitmeye hazirlaniyorlar. Ilk etapta kantarma ve eyer vurma il basliyoruz. Atçilik bir umutla baslar. Her atçi dogan tayini sampiyon olmasi kosturur. Her yaris bizim için umuttur. Sampiyon attan dogacak tay farkli oluyor. Biz babasi sampiyon dedigimiz zaman pazarlamasi da kolay oluyor. Iyi anne veya babadan olan bir atin performansi daha iyi olur. Tabii sampiyon attan da sampiyon tay çikacak diye bir sey yok. Benden senede 40 civarinda sahalara tay gidiyor. Mahmudiye’de bizim gibi farkli isletmeler var. Sadece bu bölgeden 500-600 tane sahalara giden tay var” seklinde konustu.



“Atçilik sabir isidir”

Tay fiyatlarini güzellik, gösteris, irk ve daha önce ailesinden birilerinin gösterdigi basari sonucunda belirlendigini ifade eden Kaya, konuyla ilgili olarak sunlari söyledi:

“Tayin fiyatlari kendi gösterisi ve güzelligiyle ortaya çikiyor. Tabii anne ve babasinin da performansi fiyati etkiliyor. Bir aygirin birkaç tane tayi sahada güzel performans gösterirse ondan sonra gelecek olan kardesleri alici bulurken çok rahat ediyor. Fiyatlar ortalama 800-900 bin liradan baslayabilir. Mesela sampiyon Turbo’nun taylari 800-900 bin liradan satilir. Geçen sene bu fiyatlara yakin satildi. Su anda elit taylar disinda diger atlarin da fiyati ortalama 70 bin lira oluyor. Emek ve zaman çok. Uzun bir mesafe yürüyoruz. Atçilik sabir isidir.”
Kaynak: İHA