(Özel) 25 Yil Önce Bir Kanunla Baslayan Müzik Merakiyla Evini Müzeye Çevirdi

Üsküdar’da yasayan mimar Zeki Bülent Agcabay, 25 yil önce bir kanunla baslayan müzik meraki sonucu evini müzeye çevirdi. Agcabay, dünyanin degisik ülkelerinden elde ettigi bin adetten fazla müzik aletini evinde sergilerken, garajini da enstrüman tamir atölyesi olarak kullaniyor.

(Özel) 25 Yil Önce Bir Kanunla Baslayan Müzik Merakiyla Evini Müzeye Çevirdi
Asil meslegi mimarlik olan Zeki Bülent Agacabay’in bine yakin müzik aletini biriktirerek müzeye çevirdigi evi Istanbul’un Üsküdar’da Kursunlu Medresesi Sokakta bulunuyor. Bir diger adi ise Kaanuni Mesk Meclisi olan müzede farkli kültürlere ait çesitli enstrümanlar yer aliyor. 25 yil önce bir kanunla baslayarak, çesitli müzik aletlerini biriktirdigini söyleyen Zeki Bülent Agcabay’in evinde ud, keman, tambur, davul, santur, piyano gibi enstrümanlar sergileniyor. Evde bulunan enstrümanlar arasinda yaklasik yüz yildan dört yüz yilliga kadar eserler yer aliyor. Ayrica Agcabay evinin alt katinda bulunan atölyede hasarli enstrümanlari tadilattan geçirip müzeye kazandiriyor.

“Müzige olan merakimi abartinca yaklasik bin enstrümanlik koleksiyonum olustu”

Müzige ilgisinin küçük yaslardan beri oldugunu söyleyen Mimar Zeki Bülent Agcabay, "Gaziantep’te küçük yaslarda müzikle ilgilenirdim, egitim hayatima da müzikle ilgili küçük çapli ilgilenmelerim oldu. Asil meslegim mimarlik, Antep’ten Istanbul’a geldik. Istanbul’da mesleki olarak yogun bir çalisma hayatim oldu. Is hayatinda yoruldugumu hissedip, kendime biraz hobiler edinmek adina tekrar müzige döndüm. Yaklasik 25 yildir hem müzikle ugrasip, ardindan enstrümanlar ile ilgili arkadaslar edindim. Müzige olan merakimi abartinca yaklasik bin enstrümanlik koleksiyonum olustu. Ayrica enstrüman tamirinden de anliyorum. Bir takim performansi olmayan tarihi enstrümanlari buldugumda, onlari performansli hale getirip, bakimlarini yapip müzeye kazandiriyorum. Bu tutkunun çalismanin bizden sonraki nesillere de bir faydasi olur diye düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA