Japonya Ve Hindistan Basbakanlarindan ABD Zirvesi

Japonya Basbakani Yoshihide Suga ve Hindistan Basbakani Narendra Modi’nin Dogu ve Güney Çin denizlerinde statükoyu zorla degistirmeye yönelik tek tarafli girisimlere karsi muhalefeti sürdürme konusunda mutabik kaldigi bildirildi.

Japonya Basbakani Yoshihide Suga ve Hindistan Basbakani Narendra Modi, ABD ve Avustralya’yi da içeren Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QUAD) Liderler Zirvesi için gittikleri Washington’da ikili bir görüsme gerçeklestirdi. Çin’in, Hint-Pasifik bölgesinde artan nüfuzuna karsi bir denge unsuru olarak görülen QUAD’in, liderler zirvesi öncesinde bir araya gelen Suga ve Modi küresel ve bölgesel meseleler hakkinda görüs alisverisinde bulundu. Yaklasik 45 dakika süren görüsmede Çin’in bölgede artan askeri varligi, özgür ve açik bir Hint-Pasifik bölgesi hedefi gibi konulari ele alan liderler, Dogu ve Güney Çin denizlerinde statükoyu zorla degistirmeye yönelik tek tarafli girisimlere karsi muhalefeti sürdürme konusunda mutabik kaldi. Suga ve Modi, bölgede hukuka dayali bir uluslararasi düzenin temini adina dörtlü QUAD grubunun yani sira ikili olarak da isbirligi yapma konusunda görüs birligine vardi. gi

Kuzey Kore endisesi

Görüsmede Suga, Kuzey Kore’nin son balistik füze denemelerinden duydugu rahatsizligi mevkidasi Modi’ye iletti. Pyongyang’in eyleminin Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarinin ihlali oldugunu yineleyen Suga, Kuzey Kore tarafindan kaçirilan Japon vatandaslari sorununun çözümü için Hindistan’in destegini talep etti. Covid-19 salgini ile mücadelede isbirligini sürdürme karari alan Suga ve Modi, nin yakin gelecekte disisleri ve savunma bakanlarini içeren güvenlik görüsmeleri gerçeklestirme konusunda da mutabik kaldi. Modi, ayrica Suga’yi pandemi kosullarina ragmen Japonya’nin Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari’na ev sahipligi yapma konusundaki basarisindan dolayi tebrik etti.

Çin’e karsi ittifak

QSD olarak da bilinen Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QUAD), Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan arasinda 2007’de baslatilan ve 2017’de dörtlü bir ittifak halini alan Çin’e karsi gayri resmi bir stratejik ortaklik olarak tanimlaniyor. Grup, Pekin’in Hint-Pasifik bölgesinde artan nüfuzuna karsi bir denge unsuru olarak görülüyor.
Kaynak: İHA