Italya'da Gözaltina Alinan Eski Katalonya Hükümet Baskani Puigdemont Mahkemeye Çikartilacak

Ispanya Yüksek Mahkemesi tarafindan çikarilan arama ve yakalama emrinden dolayi gittigi Sardunya Adasi'nda Italyan sinir polisi tarafindan gözaltina alinan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve eski Katalonya özerk hükümet baskani Carles Puigdemont'un cuma günü mahkemeye çikarilacagi bildirildi.

Puigdemont'un ofisinden yapilan açiklamada, Adilfolk Uluslararasi Bulusma toplantisina katilmak, Sardunya bölge baskani ve Alghero belediye baskani ile görüsmeler yapmak için Brüksel'den Alghero'ya giden Puigdemont'un havaalaninda sinir polisi tarafindan gözaltina alindigi kaydedildi.

Puigdemont'un cuma günü Sassari'deki mahkemeye çikarilacagi ve serbest kalmasi ya da iadesiyle ilgili kararin verilmesinin beklendigi ifade edildi.

- Puigdemont'un gözaltina alinmasina tepkiler

Diger yandan Katalonya'daki bagimsizlik yanlisi siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütleri, Puigdemont'un gözaltina alinmasina tepki göstererek Ispanya'yi suçladi.

Özellikle sosyal medya araciligiyla yapilan paylasimlarda, Ispanya'nin Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divani'ni aldattigi, bir Avrupa Parlamentosu milletvekilini baska bir üye ülkede gözaltina aldirdigi savunuldu.

Katalonya özerk yönetimi baskan yardimcisi Josep Costa, "Gözalti en fazla birkaç saat sürecek ama Ispanya'nin utanci tarihte hep kalacak." diye yazdi.

Diger yandan Ispanya'da ana muhalefetteki sag görüslü Halk Partisi'nin (PP) lideri Pablo Casado ise "Puigdemont, anayasaya bagliliga yaptigi darbeden dolayi Ispanya'da yargilanmali. (Basbakan) Pedro Sanchez de iktidarda kalmanin karsiligi olarak bir af uygulamak yerine mahkemenin verecegi karara saygi gösterecegine söz vermeli." ifadelerini kullandi.

- Puigdemont ile ilgili süreç

Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihinde yapilan yasa disi bagimsizlik referandumu ve 28 Ekim 2017'de Katalonya özerk parlamentosunda ilan edilen tek tarafli bagimsizlik ilaninin hemen ardindan 30 Ekim'de Belçika'ya kaçan eski Katalonya özerk hükümet baskani Puigdemont, 2019 yilinda AP milletvekili seçilmisti.

Belçika mahkemesi, Ispanya'nin Puigdemont'un iadesiyle ilgili talebi reddetmisti.

AP, Ispanya'daki yargi sürecinden kaçarak Belçika'da yasayan Puigdemont ve diger 2 Katalan AP milletvekilinin dokunulmazligini geçtigimiz mart ayinda kaldirmisti.

Avrupa Genel Mahkemesi dePuigdemont'un yaptigi itiraz sonuçlanana kadar dokunulmazligin kaldirilmasinin devam edecegi yönünde karar almisti.

Bu gelismeler üzerine Ispanya'daki Yüksek Mahkeme, önceden sadece ulusal boyutta olan Puigdemont hakkindaki arama ve tutuklama kararini uluslararasi düzeye çikarmisti.

Kaynak: AA