GÜNCELLEME - Edirne'de 'Mavi Dil' Hastaligi Görülen 8 Köyde Karantina Baslatildi

Yetkililer hastaligin kontrol altinda oldugunu belirttiÜRETICI GÖRÜSLERI EKLENDI.

Edirne'de 8 köyde, küçükbas ve büyükbas hayvanlarda görülen "mavi dil" hastaliginin yayilmasini önlemek için karantina uygulaniyor.

Kentteki bir köyde besiciler, kan emen sineklerle bulasan, sigirlarin yani sira diger gevis getiren hayvanlarda görülen viral enfeksiyöz bir hastalik olan "mavi dil"den süphelenince durumu Il Tarim ve Orman Müdürlügüne bildirdi.

Köye gidip hayvanlardan örnek alan ekipler, gerekli asi ve tedavi çalismalarini gerçeklestirdi.

Yayilmasini önlemek amaciyla hastaligin görüldügü ve 10 kilometre çevresinde yer alan köylerde karantina baslatildi. Buna göre, Azatli, Abalar, Orhaniye, Karakasim, Doyran, Elçili, Tayakadin ve Üyüklütatar köylerine hayvan giris çikisi geçici süreyle durduruldu.

Il Tarim ve Orman Müdürlügü yetkilileri, hastaligin kontrol altinda oldugunu belirtti.

Öte yandan, Havsa Belediyesi, söz konusu köylerden getirilen hayvanlarin Havsa Belediyesi Hayvan Pazari'na alinmayacagini duyurdu.

- "Karantina ekim ayi sonuna kadar devam edecek"

Orhaniye köyü sakinlerinden Kadir Ceylan, AA muhabirine, hastaligin kalmadigini ancak yasal karantinanin uygulandigini söyledi.

Halil Ibrahim Cart da karantinanin ekim ayi sonuna kadar devam edecegini belirtti.

Karantinada hayvanlarin otladigini, kesim için raporla kesimhaneye götürüldügünü ifade eden Cart, ancak bunlarin canli hayvan borsasi ve hayvan pazarina götürülmesinin yasak oldugunu dile getirdi.

Orhaniye'de çikan hastaligin, 10 kilometre mesafedeki 7 köyü de etkiledigini anlatan Cart, "Su an ödeme dönemi oldugu için vatandas hayvanini satamiyor. Hayvanina güvenen üretici ödemede sikinti yasiyor." dedi.

Kaynak: AA