Fas Krali 6. Muhammed'den Cezayir Cumhurbaskani Tebbun'a Taziye Telgrafi

Eski Cezayir Cumhurbaskani Abdulkadir bin Salih, 22 Eylül Çarsamba günü 80 yasinda hayatini kaybetmisti.

Fas Krali 6. Muhammed, hayatini kaybeden eski Cezayir Cumhurbaskani Abdulkadir bin Salih için Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'a taziye telgrafi gönderdi.

Kral 6. Muhammed'in Fas haber ajansi MAP'ta yayimlanan taziye telgrafinda, "Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaskani merhum Abdülkadir bin Salih'in ölüm haberini büyük bir üzüntüyle aldim." ifadelerine yer verildi.

Cezayir halkina ve Cumhurbaskani Tebbun'a taziyelerini sundugunu ifade eden Kral 6. Muhammed telgrafinda sunlari kaydetti:

"Bu üzücü vesileyle size ve sizin araciliginizla merhumun ailesine ve kardes Cezayir halkina en derin taziyelerimi ifade ediyorum. Allah'tan merhumu salihlerden kabul etmesini ve vatani için yaptiklarindan dolayi en güzel karsilikla mükafatlandirmasini niyaz ediyorum."

Eski Cezayir Cumhurbaskani Abdulkadir bin Salih, 22 Eylül Çarsamba günü 80 yasinda hayatini kaybetmis ve ülkede ulusal yas ilan edilmisti.

Fas Krali 6. Muhammed, 18 Eylül'de hayatini kaybeden eski Cezayir Cumhurbaskani Abdulaziz Buteflika için de Cumhurbaskani Tebbun'na bir taziye telgrafi göndermisti.

- Cezayir-Fas arasindaki son dönemdeki gerginlik

Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra, 24 Agustos'ta yaptigi açiklamada, "son dönemde yasanan düsmanca eylemler" neticesinde ülkesinin Fas ile diplomatik iliskileri kesme karari aldigini duyurmustu.

Fas Disisleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada ise Cezayir'in tek tarafli aldigi kararin gerekçelerinin kabul edilmedigi belirtilmisti.

Cezayir son olarak, 22 Eylül'de hava sahasini Fas'in "düsmanca eylem ve provokasyonlari" nedeniyle bu ülkenin uçaklarina kapattigini duyurmustu.

- Cezayir ile Fas arasinda kökleri geçmise uzanan anlasmazlik

Bati Sahra sorunu, Fas ile Cezayir arasindaki iliskilerde eskiden bu yana gerginlige neden oluyor.

Fas, Cezayir'i Bati Sahra bölgesindeki ayrilikçi Polisario Cephesi'ni desteklemekle suçluyor. Cezayir'in de komsusu Fas'in Bati Sahra'daki adimlarini desteklemedigi biliniyor.

Marakes kentinde düzenlenen bir terör saldirisinin arkasinda Cezayirlilerin oldugunu iddia eden Rabat yönetimi, Agustos 1994'te Cezayir vatandaslarindan vize talep etmeye basladi.

Cezayir de Fas'in bu adimina karsilik Eylül 1994'te iki ülke arasindaki sinir kapilarini kapatti.
Kaynak: AA