Eski Katalonya Özerk Hükümet Baskani Puigdemont, Italya'da Gözaltina Alindi

Ispanya Yüksek Mahkemesi tarafindan hakkinda arama ve yakalama emri bulunan, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve eski Katalonya özerk hükümet baskani Carles Puigdemont'un bir toplantiya katilmak için gittigi Italya'nin Sardunya Adasi'nda gözaltina alindigi bildirildi.

Ispanyol basininin, Yüksek Mahkeme kaynaklarina dayandirarak verdigi haberde, Sardunya'da bagimsizlik yanlisi bir siyasi partinin bazi belediye baskanlari ve üyeleriyle toplanti yapmak için bu adaya gittigi belirtilen Puigdemont'un, hakkindaki arama ve tutuklama kararindan dolayi Italyan güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alindigi kaydedildi.

AP, Ispanya'daki yargi sürecinden kaçarak Belçika'da yasayan Puigdemont ve diger iki Katalan AP milletvekilinin dokunulmazligini geçtigimiz mart ayinda kaldirmisti.

Avrupa Genel Mahkemesi de Puigdemont'un yaptigi itiraz sonuçlanana kadar dokunulmazligin kaldirilmasinin devam edecegi yönünde karar almisti.

Bu gelismeler üzerine Ispanya'daki Yüksek Mahkeme, önceden sadece ulusal boyutta olan Puigdemont hakkindaki arama ve tutuklama kararini uluslararasi düzeye çikarmisti.

Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihinde yapilan yasa disi bagimsizlik referandumu ve 28 Ekim 2017'de Katalonya özerk parlamentosunda ilan edilen tek tarafli bagimsizlik ilaninin ardindan Belçika'ya kaçan eski Katalonya özerk hükümet baskani Puigdemont, 2019 yilinda AP milletvekili seçilmisti.

Belçika mahkemesi, Ispanya'nin Puigdemont'un iadesiyle ilgili talebi reddetmisti.

Kaynak: AA