Doçentin Lavanta Meraki Bir Kente Örnek Oldu

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aydogan Aydogdu, geçen yil yaptigi lavanta ekiminin ardindan birçok girisimciye gönüllü destek oluyor Aydogdu: 'Amacimiz lavantayi Kastamonu kirsali için gerçek anlamda turistik çekim gücü olarak kullanmak, üç yil içinde kümelenmeyi gerçeklestirerek 3 milyon lavanta turistine erismek'

ÖZGÜR ALANTOR - Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aydogan Aydogdu'nun, "Kastamonu'nun köyleri lavanta kokacak" fikrinden yola çikarak olusturdugu lavanta tarlalari kente örnek oldu.

Kastamonu-Ihsangazi kara yolunda önceki yil 6 dekar tarla satin alan Aydogdu, buna ek olarak kiraladigi 6 dekar arazinin de tamamina lavanta dikti. Tarlanin birini turizm tesisine dönüstürmeyi planlayan Aydogdu, digerinde ise lavanta bali üretmeyi hedefliyor.

Aydogdu'nun lavanta tarlalari ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluslari ve tarima ilgi duyanlarin dikkatini çekti. Doç. Dr. Aydogdu'nun öncülügünde bu yil Kastamonu'da 10 tarlaya daha lavanta ekimi yapildi. Bu yil, kent genelinde yaklasik 50 dekar araziye lavanta dikimi için öncülük yapan Aydogdu gelecek yil da 150 dekar araziye lavanta dikimi yapmak için simdiden hazirliklara basladi.

Doç. Dr. Aydogan Aydogdu, AA muhabirine, Kastamonu'nun çok güzel bir cografyaya sahip oldugunu ifade etti.

Kastamonu turizmiyle ilgili çok sayida arastirma yaptiklarini belirten Aydogdu söyle devam etti:

"Sosyal sorumluluk projelerim benim katma degerli ürünlerle ilgili birtakim çabalari da ortaya koymami gerektirdi. Basta kekik bali üzerine odaklanmistim ancak arastirmalarim gelistiginde lavanta balinin çok daha güçlü bir alternatif oldugunu gördüm. Zaman içinde lavantanin sadece tibbi ve aromatik bitki degil ani zamanda turistik açidan da çok güçlü bir çekim gücü oldugunu gördüm. O günden beri Kastamonu köyleri lavanta kokacak Kastamonu kirsali lavanta turizmi ile kalkinacak ilkesiyle baslattigim proje fikri dogdu."

Önceki yil iki tarlaya lavanta dikimi yaptigini anlatan Aydogdu, "Aradan bir yil geçti, lavantalarimiz büyüdüler ama önümüzdeki yil gerçek görüntüsüne ulasacaklar. Bir yandan da ari yetistiriciligi ve bal üretimi yapiyoruz. Amacimiz lavantayi Kastamonu kirsali için gerçek anlamda turistik çekim gücü olarak kullanmak, üç yil içinde kümelenmeyi gerçeklestirerek 3 milyon lavanta turistine erismek." diye konustu.

- "Hedefimiz Kastamonu'yu bir lavanta köyüne dönüstürmek"

Lavanta tarlalarinin herkesin dikkatini çektigini aktaran Aydogdu sunlari kaydetti:

"Geçen yil 2 tarla ile bu ise basladim. Bu yil 5'e çikardik. Geçen yil çalismamizin Anadolu Ajansi tarafindan duyurulmasinin ardindan birçok arkadasimiz, belediye ve sivil toplum kurulusu bana ulasti ve lavanta tarimina basladi. Tasköprü Kadin Girisimciler Kooperatifimiz ekim yapti ve olaganüstü bir sonuç aldi. Pinarbasi Belediyemiz bana ulasti, ekim yapti, Ihsangazi Belediyesi bana ulasti, lavanta ekti. Kastamonu merkezde Daday'da ve diger ilçelerde 10 tarlaya daha lavanta ekildi. Önümüzdeki yil tarla sayimi 6'ya çikartacagim. Önümüzdeki yil birçok arkadasimiz lavanta ekecek. Ben 50 dönüm araziye daha lavanta ekmeyi planliyorum. Cide Yerel Eylem Dernegi Baskani 40 dönüm arazisine ekecek. Sayamadigim daha birçok kisi Kastamonu'da lavanta ekecek."

Ilgiden çok memnun oldugunu vurgulayan Aydogdu, "Halkamiz her geçen gün genisliyor. Hedefimiz Kastamonu'yu bir lavanta köyüne dönüstürmek." ifadesini kullandi.

Köy-Üret Kadin Girisimciler Kooperatifi Baskani Behiye Ekinci ise Aydogdu'nun kendilerine örnek oldugunu söyledi.

Aydogan Aydogdu araciligiyla temin ettikleri 6 bin lavanta fidesini Tasköprü Kaymakamliginin da destegiyle 6 dekar araziye diktiklerini ifade eden Ekinci, "Aydogan hocamiz bize bu konuda hem ön ayak oldu hem de her türlü destegi verdi. Bu sayede bir kadin kooperatifi olarak önemli bir adim atmis olduk." dedi.

Bu yil ilk etapta 6 dekarda ekim yaptiklarini aktaran Ekinci, gelecek yil da 6 dekar arazide ekim yapmayi planladiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA