Diyarbakir Surlari'ndaki Restorasyonda Mancinik Kaidesi Bulundu

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesince UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ndeki tarihi surlarda devam eden restorasyon çalismalarinda mancinik ayaklarinin konuldugu tas kaideler, mancinik gülleleri, Akkoyunlu dönemine ait gümüs sikke ve farkli dönemlerde yapilan savaslardan kalma birçok ok ucu bulundu.

Diyarbakir Surlari'ndaki Restorasyonda Mancinik Kaidesi Bulundu
Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi’nin Diyarbakir Surlari’ni gelecek nesillere tasimak amaciyla ‘Surlarda Dirilis Basliyor’ mottosuyla baslattigi restorasyon çalismalari sürüyor. Imar ve Sehircilik Daire Baskanligi, M.S. 365-375 yillarinda Roma Imparatorlugu döneminde yapilan Urfakapi’nin iki burcunda baslattigi restorasyon çalismalarinda teras katlarda yapinin üzerinde ciddi bir yük olusturan yaklasik 2 bin tonluk toprak dolguyu temizledi. Diyarbakir Müze Müdürlügü tarafindan görevlendirilen arkeologlar ve uzmanlar gözetiminde titizlikle yapilan dolgu temizlik çalismalarinda, mancinik ayaklarinin yerlestirildigi tas kaideler ile çesitli büyüklükte mancinik gülleleri, Akkoyunlu dönemine ait gümüs sikke ve farkli dönemlerde yapilan savaslardan kalma birçok ok ucu bulundu. Ayrica burçlarin üzerindeki yagmur sularinin tahliye edilmesi amaciyla özgün yagmur oluklari ve çörtenler ortaya çikarildi. Çalismalarda zeka ve strateji oyunu mangalanin o dönemlerde tasa oyularak oynandigini gösteren ize de rastlandi.

Surlar üzerinde daha önce görülmemis özgün döseme ortaya çikarildi

Bununla beraber 21 ve 22 numarali burçlar arasinda kalan seyirdim yollari üzerinde yapilan temizlikte surlarin üzerinde ilk defa özgün döseme izine rastlandi. Yedikardes burcunun daminda daha önce ortaya çikarilan Roma dönemi tas dösemesi ile benzerlik gösteren örgü sistemi dönem analizi için önemli veriler sunacak.

2 ayligina araç ve yaya trafigine kapatilmasi planlaniyor

Urfakapi’da acil müdahale kapsaminda sürdürülen çalismalarda 21 ve 22 numarali burçlarin tehlike arz eden bölümlerine müdahale edilebilmesi için yakin zamanda 2 ayligina araç ve yaya trafigine kapatilmasi planlaniyor. Bu 2 aylik zaman zarfinda 21 ve 22 numarali burçlarin esasli restorasyonu yapilincaya dek can ve mal tehlikesi olusturan kisimlarin acil müdahalesinin tamamlanmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA