Didim'deki Antik Kent Miletos'ta 2 Bin 400 Yillik Iki Eve Ulasildi

Aydin'in Didim ilçesindeki antik kent Miletos'ta yürütülen kazi çalismalarinda, 2 bin 400 yil öncesine ait, dönemin sosyal yapisina göre orta statüdeki insanlarin kullandigi düsünülen iki konuta ulasildi.

Kazi heyeti baskanligini yapan Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Christof Berns, gazetecilere yaptigi açiklamada, Antik Yunan medeniyetinde felsefe, bilim ve sanat bakimindan öne çikan kentlerin basinda, ünlü filozof ve matematikçi Thales'in de yasadigi Miletos'un geldigini ve kentin "filozoflar sehri" olarak anildigini söyledi.

Kentte "izgara sistemi" olarak anilan iyi bir sehirlesme yapisi oldugunu aktaran Berns, bugüne kadar yürütülen çalismalarda tiyatro, pazar yeri, tapinak gibi kamusal yapilari ortaya çikardiklarini ifade etti.

Berns, bu yilki kazilarda günlük yasama ait evleri gün isigina çikarmayi istediklerini belirterek söyle konustu:

"Kazi çalismalarimizda su an iki agirlik noktasi var, evler ve sokaklar... Bu simdiye kadar pek arastirilmayan bir konu. Yani çogunlukla geçmiste kamusal yapilar kazildi. Tapinaklar ve pazar alanlari gibi ama Miletos'un günlük hayatindan bir iz pek yok. O yüzden dedik ki, günlük yasam ve normal insanlarin hayatindan izleri arastiralim. 2 bin 400 yil önceki normal insanlarin yasadigi 2 konuta ulastik. Evlerin boyutlari küçük ama daha genislerinin oldugunu da biliyoruz. Bu konuda çalismalarimiz devam ediyor. Evlerin oda sayisi ya da içindeki detaylara iliskin çalismalarimiz sürüyor."

Evlerin toplumda "siradan" sayilan insanlara ait oldugunu anlatan Berns, bu yasama iliskin en genis kapsamli çalismayi yaptiklari için heyecanli olduklarini sözlerine ekledi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de Miletos'taki kazilarin bu yil çok verimli geçtigine isaret ederek, böylesi yapilarin gün yüzüne çikmasiyla özellikle yabanci turistlerin antik kente ilgisinin artacagini dile getirdi.

Kaynak: AA