AKMIB, Malta Pazarindan Ihracatini 284 Kat Artirdi

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (AKMIB) Yönetim Kurulu Baskani Sadettin Çagan, agustos ayinda geçen yilin ayni ayina kiyasla 100,2 artisla 314,1 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini açikladi. Agustos ayinda ihracat hacminde en fazla artislari Malta pazarlarinda yakaladiklarini belirten Baskan Çagan, “Geçen yilin agustosunda Malta’ya 7 bin 459 dolar ihracat gerçeklestiren birligimiz bu agustosta 21 milyon 226 bin dolarlik dis satima imza atti. Yüzde 284 bin 444 artisla rekor düzeyde bir degere ulastik” dedi.

AKMIB, Malta Pazarindan Ihracatini 284 Kat Artirdi


"Pandemi sürecindeki kayiplarimizi hizlica telafi etmeyi basardik"

AKMIB’in 2021 yilinin ilk aylarindan itibaren büyük bir toparlanmayla pandemi sürecindeki kayiplarini hizlica telafi ettigini ve bölge ihracatinin 8 aylik süreçte yüzde 49,6 artisla 2 milyar 526 milyon dolar düzeyine eristigini kaydeden Baskan Çagan, “Akdeniz Ihracatçi Birlikleri’ne (AKIB) bagli 8 birlik arasinda Ocak-Agustos döneminde en fazla ihracati gerçeklestiren Birligimiz, agustos ayinda da güçlü performansini sürdürdü. Bu ayda 508 bin 745 ton ürünü uluslararasi piyasada degerlendirdik. Agustos ayinda en çok ihraç ettigimiz ürün gruplarinda mineral yakitlar ve mineral yaglar yüzde 185 artis ve 199,1 milyon dolar deger ile birinci, plastikler ve mamulleri yüzde 82 artis ve 54,9 milyon dolar deger ile ikinci, anorganik kimyasallar yüzde 4 artis ve 22,8 milyon dolar deger ile üçüncü sirada yer aldi. Bu üç ürün grubu bölge ihracatimizin yüzde 87’sini olusturdu” diye konustu.



"15 yillik ihracat projeksiyonunda kimya sektörünün gelecegi parlak"

Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) 2021 Ihracat Raporu’nda yer alan sektörlere göre küresel ithalat projeksiyonunda en fazla ikinci büyümenin kimya sektöründe öngörüldügüne dikkati çeken Baskan Çagan, “Kimyevi maddeler mamulleri sektörünün küresel ticaret büyüklügünün 2025 yilinda 5,8 trilyon dolara, 2030 yilinda 7,3 trilyon dolara, 2035 yilinda 9,15 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. Ayni raporda Türkiye’nin ihracat projeksiyonunda en büyük gelisim otomotivin ardindan kimya sektöründe bekleniyor. Ülkemizin 2020 yilindaki 18,2 milyar dolarlik kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatinin 2025 yilinda 25,2 milyar dolara, 2030 yilinda 32 milyar dolara, 2035 yilinda 42,2 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor. Ihracat projeksiyonlarinda ülkemizin öngörülen rakamlara ulasmasinda Dogu Akdeniz’de kimya sektörüyle ilgili planlanan dev yatirimlarin etkisinin büyük olacagina inaniyorum” diye konustu.



"Agustos’ta en fazla ihracati Hollanda’ya gerçeklestirdik"

AKMIB’in ana ihracat pazarlarini Avrupa Birligi, Afrika, Orta Dogu ülkeleri ile ABD’nin olusturdugunu dile getiren Baskan Çagan, Agustos ayindaki bölge ihracatini ülkelere göre söyle degerlendirdi: “Agustos ayinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler arasinda yüzde 6 bin 152 artis ve 101,6 milyon dolar deger ile Hollanda, yüzde 200 artis ve 39,3 milyon dolar deger ile Birlesik Devletler, yüzde 284 bin 444 artis ve 21,2 milyon dolar deger ile Malta ilk üç sirayi olusturdu. Elde ettigimiz rekor düzeydeki ihracat artislari bizlere büyük gurur ve mutluluk yasatiyor. Bölge ihracatimizin gelismesine, ülke ekonomisine büyük katki saglayan AKMIB üyesi firmalarimizin yöneticilerini ve tüm çalisanlarini tebrik ediyor, sükranlarimi sunuyorum.”
Kaynak: İHA