AFAD'in 'Gönüllü Ordusu' Afetlerde Can Kurtaracak

Türkiye'nin deprem açisindan en riskli iller arasinda yer alan Van'da, AFAD'in 'gönüllülük sistemi' kapsaminda 5 bin 470 gönüllü, çig, deprem ve yangin basta olmak üzere afetlerde mahsur kalanlar için nasil arama kurtarma çalismasi yapilacagini ögreniyor AFAD Il Müdürü Ali Ihsan Körpes: 'Vatandaslarimiz AFAD tarafindan verilen egitimlerden sonra çok daha bilinçli bir sekilde afetlere müdahale eder duruma geldi. Hem AFAD gönüllüleri hem de sivil toplum kuruluslarindan olusan bir arama kurtarma ordusu yetistiriliyor'

NECAT HAZAR - Van'da, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskanliginin "gönüllülük sistemi" kapsaminda profesyonel egitimler alan 5 bin 470 gönüllü, afet ve acil durumlarda görev yapacak.

Deprem, çig ve sel gibi dogal afetlerle gündeme gelen Van'da, AFAD Il Müdürlügü, acil durumlarda can kurtarmak ve krizleri en az hasarla atlatmak için çalismalarini sürdürüyor.

Bu kapsamda olusturulan "gönüllülük sistemi" çerçevesinde 5 bin 470 gönüllüye çig, deprem, yangin ve kayaliklarda mahsur kalanlarin kurtarilmasi gibi olaylarda nasil arama kurtarma yapilacagi ögretiliyor.

Zorlu parkurda günlerce süren egitimin ardindan ilk yardim, olay yönetimi ve koordinasyonu ile psikososyal destek gibi konularda egitimlerini tamamlayan gönüllüler, olasi bir afette son teknolojik ekipmanla donatilarak görevlendirilecek.

- "Sel felaketinde çok ciddi katkilari oldu"

AFAD Il Müdürü Ali Ihsan Körpes, AA muhabirine, Van'in Türkiye'nin en kritik deprem bölgeleri arasinda yer aldigini anlatti.

Destek gönüllüleriyle yeni çalisma baslattiklarini anlatan Körpes, 9 sivil toplum kurulusuyla is birligi yaparak gönüllere egitim verdiklerini belirtti.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun afet yili ilan edilmesinin ardindan yapilan çalismayla 13 ilçede 9 ayda 640 bin kisiye ulasarak afet farkindalik egitimi verdiklerini anlatan Körpes, söyle dedi:

"2021 yili basinda 15 sivil toplum kurulusunu organize ettik. Bunlardan 9 sivil toplum kurulusuna üye 209 katilimciya hafif arama kurtarma egitimleri verdik. Bunun yani sira, gönüllülerimize ciddi anlamda hiz verdik. Türkiye genelinde gönüllü sayisi 360 bin 395 kisiyi buldu. Ilimizde su an sisteme kayitli 5 bin 470 gönüllümüz var. Bu gönüllülerden 140'i Baskale Esenyamaç Mahallesi'nde yasanan sel felaketinden sonraki iyilestirme çalismalarinda katki sundu."

Egitimlerini alan gönüllülerin afet olaylarinda görev almaya basladigini belirten Körpes, sunlari kaydetti:

"Verdigimiz egitimler kapali kapilar arkasinda kalmiyor. Esenyamaç'ta iyilestirme çalismalarinda kurulan 74 çadirin tamamini gönüllüler kurdu. Sadece ilimizde degil Kastamonu, Sinop ve Bartin'da yasanan sel felaketinde çok ciddi katkilari oldu. Vatandaslarimiz AFAD tarafindan verilen egitimlerden sonra çok daha bilinçli bir sekilde afetlere müdahale eder duruma geldi. Hem AFAD gönüllüleri hem de sivil toplum kuruluslarindan olusan bir arama kurtarma ordusu yetistiriliyor. AFAD olarak olaylara müdahale ederken gönüllülerimiz de ayni anda barinmayla ilgili çalismalari yürütecek."

Afetlere karsi bilinçli bir toplum olusturmak gerektigini vurgulayan Körpes, "Gönüllüler, biraz daha egitim aldiklari takdirde organize olarak insanlara yardimci olabilecekler, afet sonrasi kendi zararlarini asgari düzeye çekmeleri mümkün olacak. Bu kapsamda tüm vatandaslarimizi AFAD gönüllü sistemine kayit yaptirmalarini ve online egitmelerini tamamlamalarini istiyoruz."degerlendirmesinde bulundu.

-"Insanlara nasil yardim etmem gerektigini ögrendim"

Gönüllülerden Tevfik Üzümcü de "Yakin zamanda birçok afet yasadik. Bu afetlerde vatandaslara faydali olmak için gönüllü oldum. Bu kapsamda afetlerde yapilacaklarla ilgili egitim aldim. Egitim sayesinde deprem bölgesinde insanlara nasil yardim etmem gerektigini ögrendim. Bu konuda kendimi daha çok gelistirmek istiyorum." ifadelerini kullandi.

Bekir Erdogan da "Dogal afetlerde acilari en aza indirmek için gönüllü olduk. Bu olaylarda vatandaslarimiza destek vermeye haziriz." diye konustu.
Kaynak: AA