Selçuklu Ve Danismendlileri Yansitan Eserlerden Olusan Sergi Karadeniz Turnesinde

Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Baskani Isin Firat, ekibiyle Selçuklular ve Danismendlileri tanitmak için 3 ton materyalle sehir sehir dolasip tarihi mekanlar ve müzelerde sergi açiyor Sergide, minyatür, heykel, kostüm ve tablolarin da aralarinda bulundugu 300 eser yer aliyor.

BESIR KELLECI - Selçuklu ve Danismendliler dönemini yansitan, minyatür, heykel, kostüm ve tablolarin da aralarinda bulundugu 300 eser, Karadeniz Bölgesi'ndeki tarihi mekanlarda sergileniyor.

Kültür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü, Müzeler Genel Müdürlügü ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) is birligiyle bir araya getirilen 3 tonluk materyal, Karadeniz'de görücüye çikti.

2019'da "Bir Zamanlar Selçuklu" adiyla genç nesillere tarihi anlatip dönemin izlerini hafizalarda tazelemek amaciyla Bitlis'in Ahlat ilçesinden baslayarak 14 kenti dolastiktan sonra Istanbul'da son bulan sergi, "Danismendname"de geçen sahsiyetlerin heykelleri de koleksiyona eklenerek, "Cihad-ül Ekber Danismendliler ve Bir zamanlar Selçuklu" adiyla Karadeniz turnesine Bayburt'tan basladi.

Sergide, Isin Firat'in heykelleri, Aynur Atayurt'un yagli boya çalismalari, Hüseyin Gürkan Akkus'un keçeden yapilmis basliklari ile Konya Olgunlasma Enstitüsünün kostümleri de yer aliyor.

GAKSA Yönetim Kurulu Baskani Isin Firat, AA muhabirine, serginin Anadolu'nun birçok ilini dolastiktan sonra Karadeniz turnesine basladigini söyledi.

Sergi hakkinda bilgi veren Firat, "Replika kostümlerin 12'si Danismendlilere, 12'si de Selçuklulara ait. Kitreden, dökümden yapilmis canlandirma heykellerin bulundugu, ayrica Aynur Atayurt’un hazirladigi menkibe tasviri tablolarimizin eslik ettigi 3 tonluk bir sergi ihtiva ediliyor." diye konustu.

Firat, Bayburt'ta baslayan serginin 11 sehir, 2 ilçeye ulasarak Bartin'da sona erecegini bildirdi.

Anadolu topraklarini vatan yapanlari anlatmak için yollara düstüklerini ifade eden Firat, "Bu sahsiyetlerin bizlere biraktigi kissadan hisse ve yasanmis hikayelerini tüm serginin içerisinde okuyabilip, dinleyebilecegiz. Hazirlamis oldugumuz bu seneye özgün tanitim filmimiz de sergide yer aldi." diye konustu.

Sergideki koleksiyonda toplamda 300 parça eser bulundugunu dile getiren Firat, "Bunun 60'i heykel, 24'ü kostümler ama kostümler 4'lü, 5'li, 6'li parçalarda. Keçeden yapilmis sapkalar ve kostümler, bünyemizde olan Hiç Yapim'in sahibi Hüseyin Gürkan Akkus'a ait. Kostümlerden kimi Konya Olgunlasma Enstitüsünün kimi de bünyemizde yer alan Geleneksel Kostüm Atölyelerinde üretilmis olan eserler. Heykeller bana ait. Elimizden geldigince karakteristik yapmaya gayret ettik." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA