Karabük'te Hizmete Girecek Gezici Saglik Tarama Araci Törenle Valilige Teslim Edildi

Karabük'te, Japonya'nin hibe destegiyle alinan gezici saglik tarama aracinin teslimi için tören yapildi.

Karabük Valiligi Il Yazi Isleri Müdürlügü AB ve Dis Iliskiler Bürosunca, Il Özel Idaresi Genel Sekreterligi ve Il Saglik Müdürlügü ortakliginda yürütülen "Gezici Saglik Tarama Araci Temini Projesi", Japonya Büyükelçiliginin "Yerel Projelere Hibe Programi" kapsaminda desteklendi.

Mahalle ve köylerde yasli, engelli, yataga bagimli ve ekonomik durumu iyi olmadigi için saglik kuruluslarina gidemeyen dezavantajli hastalara daha kaliteli hizmet sunulmasini hedefleyen proje kapsaminda alinan aracin teslimi, Valilik önünde düzenlenen törenle gerçeklesti.

Törene Karabük Valisi Fuat Gürel, Japonya'nin Ankara Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki, Il Emniyet Müdürü Sirri Tug, Il Genel Meclis Baskani Ahmet Sözen, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, kurum müdürleri ve personel katildi.

Iki ülkenin milli marslarinin okunmasiyla baslayan törende konusan Vali Gürel, Japon ve Türk halki arasinda yillar boyunca süren kardeslik ve dostluk baglari oldugunu söyledi. Bu iliskinin son yillarda iki ülke arasinda gelisen siyasi, ekonomik ve kültürel is birlikleriyle daha da güçlendigini belirten Gürel, sunlari kaydetti:

"Japonya Büyükelçiligi tarafindan desteklenen proje kapsaminda tedarik edilen gezici saglik tarama aracinda dijital röntgen, ultrason, EKG, solunum fonksiyon testi cihazi, seker ölçüm cihazi, isitme testi cihazi, tansiyon aleti, temassiz ates ölçer, kan alma koltugu, buzdolabi ve dizüstü bilgisayar gibi birçok tibbi cihaz ve donanim bulunmaktadir. Ilimize bagli 6 ilçemiz sinirlari içerisinde yer alan mahalle ve köylerde yasamakta olan, saglik problemleri olmasina karsin yaslilik, engellilik veya yataga bagimli olma durumu nedeniyle ya da ekonomik problemlere saglik kurumlarina gitmekte sikinti çeken dezavantajli insanlara yerinde kaliteli saglik hizmeti sunulmasi hedeflemektedir."

Büyükelçi Kazuhiro da projenin yerel düzeyde faaliyet gösteren çesitli kuruluslarla is birligi içerisinde bölgenin ihtiyaçlarina hizli ve titizlikle cevap verebilmeyi hedefleyen Japonya Büyükelçiligi tarafindan olusturulan yardimlar çerçevesinde gerçeklestirildigini ifade etti.

Türkiye'de 2000 yilindan bugüne kadar saglik, kadin, egitim gibi alanlarda 75 projeye toplamda yaklasik 5 milyon 620 bin dolarlik hibe destegi saglandigini dile getiren Kazuhiro, "Karabük Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi'ndan da Japonya Hükümeti'ne kirsal alanda yasayan kisilere yönelik genel saglik muayenesi ve temel tibbi bakim imkani saglamak amaciyla olusturulan bu proje teklifi gelmistir. Biz de bu amaci kabul ederek gezici saglik tarama araci ve gerekli tibbi ekipmanlarin alinmasi konusunda hibe destegi sagladik." dedi.

Konusmalarin ardindan gezici saglik tarama aracinin anahtari, Kazuhiro tarafindan Vali Gürel'e teslim edildi.

Kaynak: AA