Kadinlar Hem Üretiyor Hem De Bütçelerine Katki Sagliyor

Yozgat’in Çekerek ilçesinde 3 yil önce kurulan Çekerek Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi’nde çalisan kadinlar, ürettikleri yöresel ürünlerle aile bütçelerine katki sagliyor.

Kadinlar Hem Üretiyor Hem De Bütçelerine Katki Sagliyor
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’in ‘yerelden kalkinma’ önerisi kapsaminda Yozgat’in Çekerek ilçesinde bir araya gelen 7 girisimci kadin, 3 yil önce ilçede Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi kurdu. Bu süre içerisinde 25 girisimci kadina ulasan kooperatifte, kusburnu marmelati, domates salçasi, acili sos, eriste, gözleme, yufka ekmek ve lavanta sabunu, kolonyasi ve süs esyasi üretilmeye baslandi. Ilçeden temin edilen yöresel ürünlere deger katan kadinlar, bu ürünleri satarak aile ekonomilerine katki sunmaya basladi.

Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Emine Turgut, “Burada biz 20-25 bayani istihdam ediyoruz. Bu durum zamanla degisebiliyor, daha çogalabiliyor daha da azalabiliyor. Burada ilk önce lavanta ile basladik, sonrasinda kusburnu üretimi daha sonra salça üretimi su anda da pekmez üretimi ile devam ediyoruz. Tarlamizda üretilen biberlerden, biber tursusu yapiyoruz. Daha sonra ise bu üretimlerimiz bittigi zaman bayanlarimiz ne istiyorsa bizden yöresel olarak hepsini üretiyoruz. Mesela katmer yapiyoruz. Yerelde bir kalkinma modeliyle bayanlarimiza hem is istihdami hem evlerine para götürsünler, ekmek götürsünler hem de evlerinde bos oturmayip burada aile ortaminda çalissinlar diye is istihdami var burada. Hanimlarimiz sezon üretimi bittikten sonra da burada el islerinden lavanta çantalari, patikleri, keseleri elimizden geldigince kisinda elisine önem verip burada onlari biraz daha istihdamini sagliyoruz. Satis çok güzel üretimimiz kusburnu ve üzüm pekmezini Tarim Kredi Kooperatifi ile anlasmamiz var oralara gönderiyoruz. Digerlerini sehir disindan gelen misafirlerimize götürebiliyoruz. Salçamizdan kusburnumuzdan pekmezimizden ürettigimiz tursularimizdan burada ne üretiyorsak onlardan alip hediye olarak kendileri evlerinde kullanmak üzere tamamen dogal bizim yöremize ait ürünlerden üretip onlara satiyoruz. Anadolu kadini çalisiyor, üretmeye, ekonomiye katki saglamaya, evlerine ekmek götürmeye gayret ediyor” dedi.

Kooperatifte çalisan kadinlardan Semiha Ecevit ise, “Burasi Çekerek Kooperatifi, bayanlar için kuruldu. Biz buraya Çekerekli bayanlar olarak geliyoruz. Burada el emegi, köy ürünleri, köylerden kusburnular aliniyor, üzümler aliniyor, burada isliyoruz. Reçelimizi yapiyoruz, soslarimizi yapiyoruz, pekmezimizi yapiyoruz, eristelerimizi yapiyoruz, sabunlarimiz var onlari yapiyoruz, burada bayalar çalisiyor, evlerine ekmek parasi götürüyor. Evde oturmuyoruz, buralara geliyoruz, islerimizi yapiyoruz” seklinde konustu.

Tugba Çaliskan da kooperatifte çalisip üretmekten duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Çekerek Kadinlar Kooperatifimiz açildi. Burada üretiyoruz bayanlarimizla hep beraber. Dogal ürünlerimizden, herkes çok memnun çalisiyoruz, kazaniyoruz, üretiyoruz. Evimizde ekonomik katkida bulunuyoruz. Çok güzel oldu. Herkes çok mutlu, beraber kardesçe aile ortami gibi aynen. Burada kusburnu marmelatlarimiz var. Dogal salçalarimiz yöremizin domateslerinden buranin yöresel üzümlerimizden pekmezlerimizi üretiyoruz. Aci sos soslar, lavantamizdan yag, dogal sabunlar yapiyoruz. Burada çalismaktan çok mutluyuz, hep beraber kadinlar çok mutlu, herkes birbiriyle beraber çok güzel bir ortam” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA