Japonya'dan UAEA Genel Kurulunda 'Fukusima'daki Atik Suyun Tahliyesi' Vurgusu

Bakan Inoue: 'Japonya, Fukusima'daki durumu uluslararasi topluma seffaf bir sekilde beyan etmeyi sürdürecek'.

Japonya, Fukusima Dai-içi nükleer santralindeki radyoaktif özellikli atik suyun denzie tahliyesi planinin denetlenmesinde UAEA ile is birligini sürdürmek istiyor.

Bilim ve Teknoloji Politikalarindan Sorumlu Devlet Bakani Inoue Sinci, Viyana’da düzenlenen Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) 65. Genel Kurul Toplantisina video mesaj gönderdi.

Bakan Inoue, Japonya hükümetinin plani dahilinde Fukusima Dai-içi'de biriken "atik su içindeki trityum dahil diger maddelerin ulusal standartlarin altindaki seviyelere kadar seyreltilecegini" söyledi.

Seyreltilme islemi sonrasi atik suyun iki yil içinde okyanusa saliverilecegini kaydeden Inoue, planin denetlenmesine yönelik Japonya'nin UAEA ile is birligini sürdürmek istedigini kaydetti.

Plana yönelik Inoue, "Japonya, Fukusima Dai-içi'deki durumu uluslararasi topluma seffaf bir sekilde ve bilimsel kanitlar temelinde beyan etmeyi sürdürecek." dedi.

Japonya Basbakani Suga Yosihide, bölgede 10 yil önce meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören santralde biriken atik suyun Pasifik Okyanusu'na salinacagini nisan ayinda açiklamisti.

Tokyo hükümetinin kararina komsu ülkeler Çin, Güney Kore ve Tayvan tepki gösterirken, ABD "anlayisla karsiladigini", UAEA ise destekledigini açiklamisti.
Kaynak: AA