Tunus Askeri Yargisindan Onur Koalisyonu Üyelerine Tutuklama Karari

Tunus'ta askeri yargi, Parlamento'daki Onur Koalisyonu Baskani Seyfeddin el-Mahluf ve ayni partiden milletvekili Nidal el-Suudi hakkinda kamuoyunda "Havalimani olayi" olarak bilinen davada tutuklama karari aldi.

Mahluf'un avukati Inas el-Harras resmi Facebook sayfasindan yaptigi yazili açiklamada, baskent Tunus'taki Daimi Askeri Mahkemesinin saatlerce süren sorgu ve savunmanin ardindan Mahluf ve Suudi hakkinda tutuklama karari verdigini duyurdu.

Askeri mahkeme, ayni davadan Tunus Parlamentosu'nda 18 milletvekili olan Onur Koalisyonundan baska milletvekillerini daha yargiliyor.

Ayrica, Mahluf hakkinda bir askeri hakim tarafindan dün açilan bir baska dava 30 Eylül'de görüsülmesine baslanacak.

Mahluf ve arkadaslari geçen süreçte birkaç kez gözaltina alinip serbest birakilmisti.

- Seyfeddin Mahluf ve "Havalimani olayi"

Tunus Havalimani'nda, mart ayinda yasanan olayda güvenlik görevlilerinin hakkinda yurt disi çikis yasagi olmayan ve yasal herhangi bir engeli bulunmayan bir kadinin, ülke disina çikisina "keyfi" bir sekilde engel olduklari belirtilmisti.

O sirada havalimaninda olan Onur Koalisyonu milletvekillerinden, Baskan Seyfeddin Mahluf, Abdullatif el-Alevi, Muhammed Affas ve Mahir Zeyd, duruma müdahale ederek kadinin hakkini savunduklarini açiklamisti.

Havalimanindaki bu anlasmazligin ardindan, devrik Devlet Baskani Zeynelabidin bin Ali döneminde uygulanan, "terör süphesi bulunanlarin ülke disina çikisinin engellenmesi"ni öngören bir prosedürün yürürlükte oldugu ortaya çikmisti.

Tunus askeri yargisi, 31 Temmuz'da Meclis'te 18 milletvekili bulunan Onur Koalisyonu milletvekillerinden 4'ü hakkinda havalimani olayi davasiyla ilgili tutuklama karari vermisti.

Onur Koalisyonu Milletvekili el-Habib bin Siydhum da tutuklama kararini sosyal medyadan duyurmustu.

Askeri mahkeme 3 Agustos'ta, söz konusu 4 milletvekili ve bir avukat hakkinda çikarilan tutuklama kararini iptal etmisti.

Baskent Tunus'taki Daimi Askeri Mahkemesi Sorgu Hakimi, Onur Koalisyonu Baskani Seyfeddin Mahluf, Abdullatif el-Alevi, Muhammed Affas ve Mahir Zeyd ve avukat Mehdi Zagruba hakkindaki arama kararinin iptaline hükmetmisti.

Mahkeme kararinda, bu kisiler haklarindaki diger hukuki prosedürlerin tamamlanmasinin beklendigi belirtilmisti.

Kaynak: AA