18. Konya Uluslararasi Mistik Müzik Festivali Basladi

Mevlana'nin 814. dogum yil dönümü etkinlikleri kapsaminda düzenlenen festivalde Türkiye'nin yani sira Ingiltere, Lübnan, Ürdün, Tanzanya, Kirgizistan, Azerbaycan ve Iran'dan sanatçilar ve müzik topluluklari sahne alacak

Türk-Islam mutasavvifi ve sairi Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 814. dogum yil dönümü etkinlikleri kapsaminda düzenlenen "18. Mistik Müzik Festivali" Konya'da basladi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Selçuklu Kültür Merkezi'ndeki festivalin ilk gün programinin açilisinda, 22-30 Eylül'de düzenlenen festivalin Kültür ve Turizm Bakanligi, Konya Büyüksehir Belediyesi, TRT ile Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerinin katkilariyla gerçeklestirildigini söyledi.

Yarar, 18 yildir kesintisiz düzenlenen festivalin geçen yil koronavirüs salgini nedeniyle çevrim için düzenlendigini hatirlatarak, "22-30 Eylül 2020'de yayimlanan konser videolari ve sosyal medya içeriklerimiz toplamda 107 milyon görüntüleme elde etmistir. 18 yil boyunca festivalimize 51 ülkeden 193 grup ve 1078 sanatçi katilmis, yaklasik 10 bin saatlik performans arsivi olusmustur." dedi.

Bu yil festival boyunca toplam 9 konserin yani sira 30 Eylül'de Mevlevi ayini ve sema mukabelesi yapilacagini dile getiren Yarar, festivale Türkiye, Ingiltere, Lübnan, Ürdün, Tanzanya, Kirgizistan, Azerbaycan ve Iran'dan sanatçilar ve müzik topluluklarinin katildigini söyledi.

Koronavirüs tedbirleri kapsaminda sinirli sayida seyircinin alindigi festivalin açilis konserini "Endülüs'Ten Konya'ya Musiki Toplulugu" verdi.

Sanatseverler, Ispanyol ezgileriyle Mesnevi müziginin uyumuna sahit oldu.

Flamenko ve Sema gösterisi izleyicilerin begenisini kazandi.
Kaynak: AA