Kolombiya Devlet Baskani Duque, BM Genel Kurulu'nda Konustu Açiklamasi

'Sera gazi emisyonlarimizi yüzde 51 azaltma taahhüdümüzü 2030'a kadar basarmak, yenilenebilir enerjileri artirmak ve Amazon'un korunmasi temel hedeflerimizdir' 'Venezuela'daki krizin tek çözümü, seffaf ve özgür seçimler yapilmali. Bu süreç uluslararasi gözlemciler denetiminde garanti edilmelidir'

Kolombiya Devlet Baskani Ivan Duque, ülkesinin son yillarda hizla artan göç krizi nedeniyle büyük mücadele verdigini belirterek, 1 milyon 200 bin Venezuelaliya "Geçici Koruma Statüsü" verildigini açikladi.

Duque, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda yaptigi konusmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ile yüzlesmede üç strateji benimsediklerini, bunlarin saglik, en savunmasiz kisilere bakim ve ekonominin yeniden canlandirilmasi oldugunu söyledi.

Düzensiz göçle mücadelede uluslararasi is birliginin önemine deginen Duque, "Zengin bir ülke olmaksizin muazzam bir maliyetle bu zorunlulugu üstleniyoruz. Kurulmus bagis tablolari araciligiyla, uluslararasi camianin taahhütlerinin seferber edilmesi gerekiyor." ifadesini kullandi.

- Iklim degisikligiyle mücadele

Duque, Kolombiya'nin iklim degisikliginin etkileri karsisinda en çok tehdit altinda olan ülkelerden biri olduguna dikkati çekerek, "Sera gazi emisyonlarimizi yüzde 51 azaltma taahhüdümüzü 2030'a kadar basarmak, yenilenebilir enerjileri arttirmak ve Amazon'un korunmasi temel hedeflerimizdir." dedi.

Kolombiya Devrimci Silahli Güçleri (FARC) ile Kasim 2016'da yapilan baris anlasmasinin yasal olarak ilerledigini hatirlatan Duque, eski FARC üyelerinin sivil hayata yeniden kazandirildigini kaydetti.

Norveç'in ara buluculugunda Venezuela hükümetiyle muhalefet arasinda baslayan müzakereleri degerlendiren Duque, "Venezuela'daki krizin tek çözümü, seffaf ve özgür seçimlerin yapilmasi. Bu süreç uluslararasi gözlemciler denetiminde garanti edilmelidir." diye konustu.
Kaynak: AA