Iran Cumhurbaskani Reisi Açiklamasi 'ABD, Yaptirim Uygulamayi Yeni Savas Araci Olarak Kullaniyor'

ABD’nin New York kentinde toplanan Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nda konusan Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, ABD’nin Irak ve Suriye’deki varliginin bölge güvenligine tehdit olusturdugunu belirterek, ABD’nin yaptirimlari bir savas araci olarak kullandigini kaydetti. Reisi, "ABD, yaptirim uygulamayi, yeni savas araci olarak kullaniyor" dedi.

Iran Cumhurbaskani Reisi Açiklamasi 'ABD, Yaptirim Uygulamayi Yeni Savas Araci Olarak Kullaniyor'
ABD’nin New York kentinde bir araya gelen Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’na Iran’in baskenti Tahran’dan video konferans yöntemiyle katilan Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, BM Genel Kurulu’ndaki ilk konusmasini gerçeklestirdi. Konusmasinda, ABD’nin güvenilmez bir devlet oldugunu belirten Reisi, "ABD halkinin kongre binasina yönelik saldirisi, ABD uçaklarindan aga düsen Afganlarin görüntüleri, ABD’nin ne kadar güvenilmez bir ülke oldugunun ispatidir. Batili ülkelerin ve ABD’nin kendi politikalarini diger milletlere dayatma dönemi artik bitmistir" ifadelerini kullandi.

"ABD, yaptirim uygulamayi yeni savas araci olarak kullaniyor"

ABD’nin yaptirimlari bir savas araci olarak kullandigini bildiren Reisi, "ABD, kendi yasam seklini degistirmesi gerekirken, dünyaya karsi savas seklini degistirdi. ABD, yaptirim uygulamayi yeni savas araci olarak kullaniyor. Bu baski ve savas metodu basarisiz olmustur" diye konustu.



"ABD, Irak ve Suriye’den çikmayacak, aksine çikartilacaktir"

ABD’nin Irak ve Suriye’deki varliginin bölge güvenligine tehdit olusturdugunu ve bölgede demokrasinin tesisi için en büyük engel oldugunu aktaran Reisi, ABD’nin bölgeden çikartilmasi gerektigini kaydetti.

Reisi, "ABD, Irak ve Suriye’den çikmayacak, aksine çikartilacaktir. ABD’nin dünyada birinci oldugu veya eski gücüne dönüp dönmediginin hiçbir önemi ve manasi yok. Akli basinda olan karar alicilar, kendilerine güvenen milletlerin büyük devletlerden daha güçlü olduklarini göreceklerdir" dedi.



"ABD’nin insan haklarini ihlal eden örgütlü cinayetlerinin BM kayitlarina geçmesini istiyorum"

Konusmasinda, korona virüs (Covid-19) salgini sürecinde ABD’nin uyguladigi yaptirimlarin büyük bir cinayet oldugunun altini çizen Reisi, "Kur’an’da zalimlerin 2 temel özelligi oldugu belirtiliyor. Doganin yok edilmesi ve soykirim yapmak. Iran olarak saglik ve doganin korunmasi konusunda hiçbir yaptirimin ve engelin konulmamasini öneriyoruz. Ben, Iran milletinin temsilcisi ve ülkemdeki milyonlarca mültecinin adina, ABD’nin insan haklarini ihlal eden örgütlü cinayetlerinin BM kayitlarina geçmesini istiyorum" ifadelerine yer verdi.

"Tüm bölge ülkelerinin bagimsizlik, istikrar ve toprak bütünlüklerini savunuyoruz"

ABD’nin Iran’a yönelik yaptirimlarinin, Iran petrolünün millilestirildigi tarihten itibaren basladigini ve bugüne kadar devam ettigini bildiren Reisi, "Biz kendi bölgemizde yabanci hiçbir gücün müdahale etmeyecegi bölgesel bir mekanizma ve isbirliginden yanayiz. Tüm bölge ülkelerinin bagimsizlik, istikrar ve toprak bütünlüklerini savunuyoruz. Bölge ülkelerinde istikrar ve güven ortami ancak halk iradesinin saglanmasi ile olusabilir. Bu nedenle bölge ülkelerine yönelik yabanci güçlerin isgal ve saldirilari son bulmalidir" seklinde konustu.



"ABD yaptirimlari kaldirma sözünü yerine getirmis degil"

Iran’a yönelik ABD tarafindan uygulanan baski politikalarinin basarisiz oldugunu kaydeden Reisi, nükleer anlasmanin ABD tarafindan ihlal edildigini belirterek, "Tüm taraflar anlasmadaki taahhütlerine geri dönmelidir. Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu’nun 15 raporu da Iran’in anlasmaya bagli oldugunu gösteriyor. Fakat ABD yaptirimlari kaldirma sözünü yerine getirmis degil" diye konustu.

Ayrica, ABD’nin hiçbir sözüne güvenmediklerinin altini çizen Cumhurbaskani Reisi, Iran çikarina olacak bir müzakereyi desteklediklerini belirterek, "Bizim Iran olarak savunma ögretilerimizde atom silahi veya nükleer silah diye bir sey yok. Fakat tüm yaptirimlarin kaldirilacagi bir müzakere sürecini destekleriz" dedi.

Kaynak: İHA