GÜNCELLEME - Ruanda Oteli Filminin Ilham Kaynagi Rusesabagina Terör Suçundan 25 Yil Hapse Çarptirildi

KARARA ILISKIN DETAYLAR EKLENDI.

Ruanda'da mahkeme, 1994'te yasanan soykirimi anlatan "Hotel Rwanda" (Ruanda Oteli) filmine ilham kaynagi olan Paul Rusesabagina, terör suçlamasiyla yargilandigi davada 25 yil hapis cezasina mahkum edildi.

Mahkemeyi boykot eden Rusesabagina, yargilama sürecinden adalet beklemedigini belirterek mahkemeyi "sahte olmakla" itham etti.

Rusesabagina, çikarildigi mahkemede yasa disi silahli grup kurmak, terör örgütüne üye olmak ve terör faaliyetlerinde bulunmaktan suçlu bulunarak 25 yil hapis cezasina çarptirildi.

Cinayet, kaçirma ve silahli soyguna dair suçlamalarla ilgili davanin ise devam ettigi bildirildi.

Rusesabagina ise Belçika vatandasi oldugu sirada Ruanda vatandasligindan vazgeçtigini, dolayisiyla mahkemenin kendisini yargilama yetkisinin bulunmadigini savunuyor.

Ruanda Devlet Baskani Paul Kagame'nin sert muhaliflerinden olan ve yillarca sürgünde yasayan 66 yasindaki Rusesabagina, hakkinda çikarilan yakalama kararinin ardindan Agustos 2020'de Birlesik Arap Emirlikleri'nde gözaltina alinarak ülkesine getirilmisti.

Ruanda'da 1994 soykirimi sirasinda çok sayida masum insanin hayatini kurtardigi ileri sürülen ve "Hotel Rwanda" filmine konu olan Rusesabagina ve 16 saniga "terör, silahli örgüt kurmak ve cinayete ortaklik" gibi 13 farkli suçlama yöneltiliyor.

Rusesabagina, filmden sonra üne kavusmus ve farkli ülkelerde baris ödülleri almisti. Dönemin ABD Baskani George W. Bush, 2005'te Rusesabagina'yi Özgürlük Madalyasi'yla ödüllendirmisti.

Soykirimdan sonra iki yil sonra Belçika'ya siginma basvurusunda bulunan ve bu ülkenin vatandasligini alan Rusesabagina daha sonra ABD'ye yerlesmisti.

Ailesine göre Rusesabagina geçen yil agustosta aldigi bir davet üzerine Burundi'ye gidecekti ancak Dubai'de bindigi özel uçak, Ruanda'nin baskenti Kigali'ye indi ve Rusesabagina elleri kelepçeli olarak ülkesine getirildi.

Avrupa Parlamentosu, Rusesabagina'nin kaçirildigini belirterek Ruanda hükümetini kinamisti.

ABD Kongresinin 37 üyesi de Aralik 2020'de Ruanda hükümetine hitaben yayimladigi açik mektupta Rusesabagina'nin serbest birakilmasi çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: AA