Aksaray'daki Aziz Mercurius Yer Alti Sehrindeki Mezarlar Ilgi Görüyor

Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altin: 'Yapilan çalismalarda Aziz Mercurius'un ve ailesinin bu mezarlarda yattigini tespit ettik. Turistlerimiz bu mezarlarin nasil yapildigini merak ediyor' Rus turist Natali Zakharova: 'Yer alti sehri beni büyüledi, mistik bir dokusu var. Mezarlari ve kafatasini görünce çok sasirdik' Rus turist Marina Katirbolava: 'Mezarlarin içerisindeki kafatasi ilgimi çekti. Çok garip bir hisse kapildim'

ZEKERIYA KARADAVUT - Aksaray'in Gülagaç ilçesi Saratli beldesinde yer alan Aziz Mercurius yer alti sehrindeki 35 mezar ve Aziz Mercurius'un esine ait oldugu tespit edilen kafatasi, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Kapadokya bölgesinde Hristiyanligin yasak oldugu milattan sonra 250'li yillarda siginak olarak kullanilan yer alti sehrinde, 2011'de baslanan kazi çalismalari 2016'da 3 katinin temizlenmesiyle sona erdi.

Roma döneminde generalken yasak din Hristiyanligi kabul eden Mercurius, Kapadokya bölgesine sürgün edildikten sonra yer alti sehrinde saklandi. Hristiyanligi yaymaya devam eden Mercurius ve ailesi Romali askerlerce katledilip yer alti sehrindeki kiliseye gömüldü. Mercurius'un kafatasi ise Misir'in baskenti Kahire'ye götürüldü.

Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altin, AA muhabirine, mezarlarin ve kafatasinin yerli ve yabanci tatilciler tarafindan yogun ilgi gördügünü söyledi.

Hristiyanligin ilk dönemlerinde yer alti sehrinin saklanma amaçli kullanildigini belirten Altin, söyle konustu:

"Aziz Mercurius yer alti sehrini diger yer alti sehirlerinden ayiran en önemli özellik; içerisinde kilise ve mezarlarinin olmasidir. Kilisenin en önemli özelligi de ismini aldigi Romali generalin ve ailesinin buraya gömülmesidir. 50'li yaslarinda resmi din olmayan Hristiyanligi kabul eden Aziz Mercurius, Kapadokya bölgesine sürgün ediliyor. Sürgüne gönderilen Aziz Mercurius Hristiyanligi yaymaya devam edince Romali askerler buraya gelerek ailesiyle birlikte Mercurius'u katlediyor. Buradaki mezarlara gömülüyor. Yapilan kazi çalismalarinda bir mezarin içerisinde üst üste iki kisiye ait iskeletler bulduk. Iskeletlerden kadinin kafatasi dururken, erkegin kafatasi yoktu. Tarihi kaynaklarda Mercurius'un kafasinin Kahire'ye götürüldügü bildiriliyor. Yapilan çalismalarda Aziz Mercurius ve ailesinin bu mezarlarda yattigini tespit ettik. Turistlerimiz bu mezarlarin nasil yapildigini merak ediyor."

Rus turist Natali Zakharova ise ailesiyle birlikte Antalya'ya geldiklerini, kültür turizmi kapsaminda Kapadokya bölgesini ziyaret ettiklerini söyledi.

Dünyanin bir çok bölgesini gezdigini, Türkiye'nin çok güzel bir yer oldugunu anlatan Zakharova, "Yer alti sehri beni büyüledi, mistik bir dokusu var. Mezarlari ve kafatasini görünce çok sasirdik. Günümüzden asirlar önce buradaki insanlarin bulundugu yerde bulunmak çok ilgimizi çekti. Kafatasi bizleri çok sasirtti." diye konustu.

Rus turist Marina Katirbolava da Kapadokya'ya balon turu yapmak için geldiklerini ifade etti.

Türkiye'nin tarihi ve kültürel yerlerini çok begendigini vurgulayan Katirbolava, "Türkiye'nin zengin tarihi bizleri çok sasirtiyor. Mezarlarin içerisindeki kafatasi ilgimi çekti. Çok garip bir hisse kapildim." ifadesini kullandi.

Antakya'dan ailesiyle birlikte yer alti sehrine gelen Hikmet Tan ise yer alti sehrini ziyaret ettigini, hemen giristeki irili ufakli mezarlarin dikkatini çektigini anlatti.

Kafatasini merak ettigini ve oldukça ilgisini çektigini belirten Tan, çok ilginç seyler gördügünü vurgulayarak, herkese burayi görmelerini tavsiye etti.
Kaynak: AA