Türkiye'deki Orman Yanginlarina Müdahale Eden Rus Ekip Ülkelerine Ugurlandi

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici: 'Meydana gelen orman yanginlarinda 120 bin hektara yakin ormanimiz yandi' 'Böyle afetlerin yasanmamasini temenni ederiz ve biz de her zaman Rusya'ya yardim etmeye haziriz. Devletimiz güçlü, milletimiz güçlü ve bu felaketin de üstesinden geldik' Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanliginda görevli Albay Vladimir Rybkin: 'Ekibimiz Türkiye'nin destegiyle yanginlarin söndürülmesinde basarili bir çalisma yapti. Bir daha böyle yanginlarin olmamasini dileriz'

Antalya, Izmir, Mugla ve Kahramanmaras'taki orman yanginlarinin söndürülmesinde görev almak için Rusya'dan gelen ekip ülkelerine ugurlandi.

Antalya Havalimani apronunda düzenlenen törene, Antalya Vali Yardimcisi Cengiz Cantürk, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Baskan Yardimcisi Korgeneral Andrey Yudin, orman isçileri ve yangina müdahale eden 107 kisilik Rus ekibi katildi.

Orman Bölge Müdürü Dikici, gazetecilere, ülkede 26 Temmuz'da baslayan ve kötü hava kosullari nedeniyle Adana, İçel, Antalya ve Mugla basta olmak üzere ülkenin birçok yerinde orman yanginlarinin çiktigini animsatti.

Olumsuz hava kosullarina ragmen yanginlarin müdahalesine hiç ara vermediklerini belirten Dikici, "Hava sicakliginin 45 derece, nem oraninin yüzde 5 civarinda olmasi ve poyrazin da etkisiyle orman yanginlari hemen hemen Akdeniz ve Ege'nin büyük bir kisminda etkili oldu. Meydana gelen orman yanginlarinda 120 bin hektara yakin ormanimiz yandi. Devletimiz yil basinda 39 helikopter, 3 uçak kiralamisti." dedi.

Dikici, yanginlarin büyük olmasi nedeniyle devletin bütün birimlerinin harekete geçerek çevre ülkelerle baglanti kuruldugunu, ülkeye yardim etmek isteyen her yerden uçak ve helikopter temin edildigini bildirdi.

Bu kapsamda Rusya'dan gönderilen 2 uçak ve 3 helikopterin Antalya'daki yanginlara müdahale ettigini belirten Dikici, sunlari dile getirdi:

"Uçak ve helikopterler Antalya, Adana ve Mugla'ya kadar yaklasik bir ay boyunca bir çok noktaya müdahale etti. Rus ekibinin dün itibariyla görevleri sona erdi ve bugün ülkelerine dönüyorlar. Bizler de devlet olarak Rusya Federasyonu'na ve yanginlarda çalisan ekibe tesekkür ederiz. Bir daha böyle afetlerin yasanmamasini temenni ederiz ve biz de her zaman Rusya'ya yardim etme haziriz. Devletimiz güçlü, milletimiz güçlü ve bu felaketin de üstesinde geldik. Bundan sonra da böyle büyük felaketlerin olabilecegini gördügümüz için gerekli tedbirleri alip yolumuza devam edecegiz."

Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanliginda görevli Albay Vladimir Rybkin, 107 kisilik ekibin 2'si Izmir Adnan Menderes Havalimaninda olan 4 uçak, 3 helikopterle Antalya, Izmir, Mugla ve Kahramanmaras'taki yanginlara müdahale ettigini söyledi.

Uçak ve helikopterlerin 1 Agustos'tan beri yanginlara müdahale ettigini anlatan Rybkin, "Türkiye'de meydana gelen yanginlar daglik bölgelerde oldugu için zaman zaman zorlandik, riskli bölgelerde yangina müdahale ettik ve sorunsuz söndürüldü. Ekibimiz Türkiye'nin destegiyle yanginlarin söndürülmesinde basarili bir çalisma yapti. Bir daha böyle yanginlarin olmamasini dileriz. Türkiye'ye bize göstermis olduklari misafirperverlikten dolayi tesekkür ederiz." diye konustu.

Konusmalarin ardindan Vali Yardimcisi Cantürk ve Orman Bölge Müdürü Dikici, Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Baskan Yardimcisi Korgeneral Andrey Yudin??????? ile yanginlara müdahale eden ekibe tesekkür plaketi ve bazi hediyeler verdi.

Kaynak: AA