TIKA'dan Lübnan'in Beka Vadisi'ndeki Süt Ürünleri Isletmeleri Ve Çiftçilere Destek

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Lübnan'daki kalkinma projeleri kapsaminda Beka Vadisi'ndeki Süt Ürünleri Isleme Atölyesi ve laboratuvarinin rehabilitasyonunun yani sira süt ürünleri alaninda 105 kisiye egitim imkani sagladi.

TIKA Beyrut Ofisinden yapilan yazili açiklamada, Lübnan'in üretim kapasitesinin artirilmasi hedefi dogrultusunda TIKA'nin süt ürünleri alaninda arastirma gelistirme çalismalarinin desteklenmesine yönelik projelerinin sürdügü belirtildi.

Açiklamada, Lübnan’in saygin üniversitelerinden Beyrut Amerikan Üniversitesi’ne bagli olarak 1953 yilinda Beka Vadisi'nde 100 hektar alana kurulan Ileri Tarim Arastirma Merkezi (AREC) bünyesinde isletilen Süt Ürünleri Isleme Atölyesi ve laboratuvarinin rehabilitasyonunun TIKA tarafindan gerçeklestirildigi aktarildi.

Açiklamada ayrica AREC ile bünyesindeki isletmelerin ögrenci ve akademisyenlerin yani sira Lübnan'daki topluluklarin tarim ve hayvancilik alanlarindaki bilimsel ihtiyaçlarini karsilama amaciyla hizmet verdigine vurgu yapildi.

AREC'in yillardir tarim, hayvancilik, çevre ve su yönetimi alanlarinda birçok yenilikçi ve örnek çalismalari hayata geçirdigine isaret edilen açiklamada, TIKA'nin proje kapsaminda ayrica gida güvenligi, hijyen, yerli ve yabanci peynir çesitleri ile yogurt, tereyagi gibi süt ürünlerinin üretimi, paketlenmesi, planlama, markalasma ve pazarlama konularinda 7 dönem halinde çogunlugu kadin toplam 105 kisiye egitimler verdigi aktarildi.

Açiklamaya göre, TIKA'nin rehabilitasyonunu üstlendigi Süt Ürünleri Isleme Atölyesi ve laboratuvarinin hizmete açildigi törende egitimlerini tamamlayan çiftçiler de sertifikalarini aldi.

Törene Amerikan Üniversitesi Tarim Fakültesi Dekani Ammar Olabi, AREC Müdürü Mustafa Haydar ve TIKA Beyrut Program Koordinatörü Orhan Aydin katildi.

Dekan Olabi, törende yaptigi konusmada destekleri için TIKA ve Türkiye Cumhuriyeti'ne tesekkür etti.

AREC Müdürü Haydar da Lübnan'da yasanan ekonomik kriz sebebiyle uzun süredir kapali haldeki tesisin rehabilitasyonu ve saglanan egitimler için Türkiye'ye minnettar olduklarini dile getirdi.

Haydar, Lübnan için çok daha önemli hale gelen tarim ve hayvancilik alaninda TIKA ile daha fazla is birligi projesi gerçeklestirmeyi arzuladiklarini ifade etti.

Kaynak: AA