Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Açiklamada Bulundu Açiklamasi (3)

'Avrupa ülkelerinde bizden fazla asi yapan Almanya disinda basta bir ülke yok' 'Vakalarin yüzde 83'ü asisini tamamlayamayanlar. Hastanede vefat edenlerin yüzde 90'a yakini asisini tamamlamayanlar' 'Asi karsitligi ifadesini kullanmak istemiyorum. Bu toplumun bu anlamda bir sorunu olduguna inanmiyorum. Yüzde 98 oraninda evlatlarina birinci günden itibaren 13 farkli asiyi yaptiran bir toplumuz biz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinda Avrupa ülkelerinde Türkiye'den fazla asi yapan Almanya disinda ülke olmadigini belirtti.

Koronavirüs Bilim Kurulu, Saglik Bakani Koca baskanliginda, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer ve YÖK Baskani Erol Özvar'in katilimiyla Saglik Bakanligi Bilkent Yerleskesi'nde gerçeklestirildi.

Toplantinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan Koca, Kovid-19'a bagli vefat sayilarinin geçen seneye göre artmasinin nedeninin sorulmasi üzerine, hastane yükü, vaka yükü ve vakanin yüzde 83'ünün, hastane yogun bakim ve entübe olan ve hayatini kaybedenlerin yüzde 90'a yakininin asisi tamamlanmamis kisiler oldugunu belirterek "Dolayisiyla asisizlarin salgini olmaya devam ediyor. Olay çok net. Bizim bir an önce asilarimizi tamamliyor olmamiz gerekiyor." dedi.

Hem mRNA hem de inaktif bir doz asinin korumadigini, iki asinin mutlaka yapilmasi gerektigini vurgulayan Koca, mRNA asisi için hatirlatma dozunun yaptiklari 3, 4 aylik çalismalarda koruyuculugunun devam ettigini gördüklerini kaydetti.

"Hatirlatma dozu 7 ay sonra mi, 8 ay sonra mi, 9 ay sonra mi onu çalismalarimizla görmüs olacagiz zaten. O zaman söylemis oluruz ama Israil'deki sonuçlarini biliyoruz. 8 ay sonra gerektigi seklinde özellikle riskli grupta daha önemli oldu. Inaktif asi için de bu anlamda 3'üncü doz asinin çok önemli oldugunu ben çok söylemeye çalistim." diyen Koca, verilere göre 3'üncü aydan sonra koruyuculugun giderek azaldigi, yasli ve ek hastaligi olan grupta bunun daha belirgin düstügünü anlatti. Koca, bu sebeple 2 doz inaktif asi olanlarin asisinin tamamlanmis oldugunu düsünerek hareket etmemesi gerektiginin altini çizdi.

Koca, sözlerini söyle sürdürdü:

"Vatandaslar aradan 3 ay geçti ise mutlaka asisini yaptiriyor olmali. Yani inaktif asi için söylüyorum. Bu asiyi tamamlamamis olanlarin da 3 aydan sonrasi için diyorum, riskli hastalik grubunda yine karsimiza sorun olarak çiktigini da biliyoruz. Onun için yeni dönemde rakamlari bu kadar net söylüyorum, diyorum ki, vakalarin yüzde 83'ü asisini tamamlayamayanlar. Hastanede vefat edenlerin yüzde 90'a yakini asisini tamamlamayanlar. Dolayisiyla toplamda 62 milyon 18 yas ve üstü asilanmasi gereken vatandasimiz var. Peki asisi tamamlanmis olan kisilerin sayisi ne kadar? 34,5, 35 milyon. 35 milyonun vaka yükü yüzde 13, hastane yükü yüzde 10. Asilanmamis olan 18 yas alti düsük oldugu için yüzde 2'lerde oldugu için onu katmadan söylüyorum. Geriye kalan 28 milyon yüzde 83 vaka, yüzde 90'a yakin hastane yükünü olusturuyor. Asi bu kadar etkili, bunu tartismanin anlami yok."

- "Yüzde 98 oraninda evlatlarina birinci günden itibaren 13 farkli asiyi yaptiran bir toplumuz"

Bir gazetecinin Türkiye'de yurt disinda oldugu gibi kapali alanlarda asi karti veya PCR testi istenmesi gibi bir hazirligin olup olmadigi sorusuna Koca, Kabine Toplantisi sonrasi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in sehirler arasi ulasim, tiyatro, sinema, konser ve benzeri kalabalik ortamlarda PCR testi alinmasi gerektigi konusunda açiklama yaptigini animsatti.

Koca, söyle konustu:

"Milli Egitim ile ilgili de özellikle gençlerimizin, evlatlarimizin temas ettigi kisilerin bu anlamda asilanmalarini öncelikle, degilse PCR istenmesi gerektigiyle ilgili genel bir yaklasim zaten oldu. Baska bir alanda bunu gündeme tasiyalim diye düsünmüyoruz. Daha çok su dönemde üzerinde durdugumuz asilanma oranlarini yükseltmek istiyoruz. Bu toplumun 'asi karsitligi' ifadesini kullanmak istemiyorum. Bu toplumun bu anlamda bir sorunu olduguna inanmiyorum. Yüzde 98 oraninda evlatlarina birinci günden itibaren 13 farkli asiyi yaptiran bir toplumuz biz. Bu anlamda bir sorun oldugunu düsünmüyorum. En fazla illa bir sey denecekse, asinin ertelenme durumu oldugunu düsünüyorum. Biz gerekirse vatandasimiza her ortamda anlatmayi, ayagina giderek bu asiyi yaptirabilecegimizi göstermek istiyoruz. Bu vatandasimizin bir sekilde itiraz edebilecegi, yaptirmak istemedigi bir asi oldugunu dogrusu düsünmek istemiyorum."

Restoran, kafe gibi mekanlarda ek tedbirlerle beraber, asi olmayanlar için ayri yer ayrilmasinin söz konusu olup olmadigi sorusuna Bakan Koca, AVM, restoran, kafeler için PCR ve benzeri bir uygulamayi su an gündeme almadiklarini, asilanma orani ile birlikte salginin Türkiye'nin gündeminden giderek düsecegini ve vaka sayilarinin giderek azalacagini düsündügünü söyledi.

Vatandasin asiya egiliminin giderek arttigini, Türkiye'nin toplam yaptigi asi doz sayisinin 95 milyonu geçtigini aktaran Koca, sunlari kaydetti:

"Almanya 102 milyon. 2-3 hafta sonra Almanya'nin asi doz sayisini da geçmis olacagiz. Bu anlamda bizden önceki ülkelerin hepsi nüfusu bizden fazla olan ülkeler ve önümüzdeki dönemde biz asilanma oraninin daha da artacagini, Avrupa ülkelerinden bizden daha fazla asi yapan su an Almanya disinda bir ülke yok ve olmayacak diye düsünüyoruz.

Gençlerimizle ilgili 17, 18 ve 19 yas en az 1 doz asisini, toplam 1 milyon 970 bin kisiden bahsediyorum yani 2 milyona yakin kisiden bahsediyorum, en az bir doz asini yaptiran gencimizin orani yüzde 87,29. Iki doz asisini yaptiran da yüzde 49,98, yani yüzde 50. Dolayisiyla ben her geçen gün bu oranlarin giderek yükselecegini ve sorunun, pandeminin giderek kontrol altina alinabilecegini inaniyorum. Önümüzdeki dönemde Turkovac asimizin da devreye girmesiyle biraz daha bu anlamda oranlarimizin yükselecegini inaniyorum."

(Sürecek)???????

Kaynak: AA