Arap Birligi, Dogumu Yaklasan Filistinli Hamile Tutuklu Için Çagrida Bulundu

Birlik, uluslararasi insan haklari kuruluslarindan 25 yasindaki Diyk'in serbest birakilmasini hizlandirmak için çaba sarf etmesini istedi.

Arap Birligi, uluslararasi insan haklari kuruluslarina Israil hapishanesinde tutuklu Filistinli hamile kadin Enhar ed-Diyk'in serbest birakilmasini hizlandirmak için çaba sarf etme çagrisinda bulundu.

Birlik'ten yapilan yazili açiklamada, basta 25 yasindaki Diyk olmak üzere Filistinli tutuklularin durumunun büyük bir endiseyle takip edildigi belirtildi.

Diyk'in dogumunun yaklastigi, ancak hapishanede uygun saglik kosullarinin bulunmadigi, söz konusu durumun da insan haklari deger ve ilkelerine aykiri oldugu kaydedilen açiklamada, insan haklari alaninda faaliyet gösteren uluslararasi kuruluslara sorumluluklarini yerine getirme ve bebegini hapishane disinda dogurabilmesi için Diyk'in serbest birakilmasini hizlandirmak amaciyla çaba sarf etme çagrisinda bulunuldu.

Açiklamada ayrica bu talebin en temel insan haklari düzeyinde oldugu ifade edildi.

Filistinli Diyk ve dogacak bebeginin hayatindan Israil'in sorumlu oldugu belirtilen açiklamada, insan haklari kuruluslarindan basta Diyk ve anneler olmak üzere kadin tutuklularin serbest birakilmasi için Israil'e baski yapmasi istendi.

Isgal altindaki Bati Seria'nin Ramallah kentine bagli Kefr Nimet beldesi sakinlerinden olan Enhar ed-Diyk, bölgede bulunan bir Yahudi yerlesim biriminde Yahudi yerlesimcilere yönelik biçakli saldiri girisiminde bulundugu suçlamasiyla yaklasik 5 ay önce gözaltina alinmisti.

Hakkinda cezanin henüz kesinlesmedigi Diyk'e, sadece esinin kendisini ziyaret etmesi hakki taninmisti. Diyk, 25 Agustos'ta ailesine yazdigi mektup araciligiyla çocugunu Israil cezaevlerinin surlarinin disinda dogurmasi için uluslararasi kurumlarin devreye girmesi çagrisinda bulunmustu.

Filistin makamlarina göre, Israil cezaevlerinde 41'i kadin olmak üzere, yaklasik 4 bin 850 Filistinli tutuklu bulunuyor.
Kaynak: AA