Antalya Yili 8,5 Milyon Turistle Kapatmayi Hedefliyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Davut Çetin: 'Türkiye, turizmde salgin dönemini diger rakiplerine göre çok daha iyi bir sekilde yönetti. Bu yil sektörlerimiz biraz nefes aldi' 'Geçen seneye göre daha iyiyiz ama bütün ümidimiz 2022. Salgin bittigi anda 2019 rakamlarina ulasacagimizi, hatta üstüne çikabilecegimizi düsünüyorum. Her sey böyle giderse bu yili 88,5 milyon civarinda turistle kapatiriz' Akdeniz Turistik Otelciler ve Isletmeciler Birligi Baskan Yardimcisi Kaan Kavaloglu: 'Asilama çalismalarini daha da hizlandirmaliyiz. Turizm personeli yüzde 90'in üzerinde asilandi'

AYSE YILDIZ/HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Dünyanin önemli turizm merkezleri arasinda yer alan ve 8 ayda 5 milyon 285 bin 585 yabanci turisti agirlayan Antalya'da, yil sonuna kadar turist sayisinin 8,5 milyona ulasmasi bekleniyor.

Agirladigi turist sayisi bakimindan "turizmin baskenti" olarak nitelendirilen kent, denizi, kumu, günesi, dogal ve tarihi güzelliklerinin yani sira tesisleriyle de dikkati çekiyor.

Dünyanin farkli bölgelerinden gelen tatilciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde Kültür ve Turizm Bakanliginin koordinasyonunda baslatilan "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programi" kapsaminda saglikli ve güvenli tatil yapmanin keyfini çikariyor.

AA muhabirinin, Il Kültür ve Turizm Müdürlügünün verilerinden derledigi bilgiye göre, geçen yil 1 Ocak-31 Agustos'ta 1 milyon 558 bin 728 turistin ziyaret ettigi Antalya, bu yilin ayni döneminde 5 milyon 285 bin 585 turiste ev sahipligi yapti.

Rusya 1 milyon 883 bin 901 misafirle en fazla turist gönderen ülke oldu. Rusya'yi, 894 bin 640 misafirle Ukrayna, 658 bin 748 turistle Almanya, 269 bin 406 kisiyle Polonya, 148 bin 745 turistle Kazakistan ve 135 bin 495 kisiyle Romanya takip etti.

- "Türkiye rakiplerine göre salgin sürecini iyi yönetti"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Davut Çetin, AA muhabirine, ay sonu itibariyla salgin döneminde 5 milyon 300 bin rakamina ulasilmasinin sevindirici oldugunu söyledi.

Kente gelen turist sayisinin geçen yil bu dönemlerde 1 milyon civarinda oldugunu animsatan Çetin, 2019'da ise rakamin 10 milyon düzeyinde seyrettigini, salgin nedeniyle 2019 ile kiyaslama yapmadiklarini belirtti.

Ingiltere pazarinin Türkiye turizmi için önemine isaret eden ve bir an önce kapilarin açilmasini beklediklerini aktaran Çetin, söyle devam etti:

"Türkiye, turizmde salgin dönemini diger rakiplerine göre çok daha iyi bir sekilde yönetti. Bu yil sektörlerimiz biraz nefes aldi. Geçen seneye göre daha iyiyiz ama bütün ümidimiz 2022. Salgin bittigi anda 2019 rakamlarina ulasacagimizi, hatta üstüne çikabilecegimizi düsünüyorum. Her sey böyle giderse bu yili 8-8,5 milyon civarinda turistle kapatiriz. Sezon uzuyor ama salginin gidisati da önemli."

Çetin, Güvenli Turizm sertifika programinin Türkiye turizmi açisindan son derece önemli oldugunu vurguladi.

Salgin sürecinde Türkiye'nin önemli bir sinav verdigine deginen Çetin, "Kültür ve Turizm Bakanliginin destegi son derece önemliydi. Türkiye en güvenilir turizm merkezlerinden biri oldu. Güvenli Turizm Sertifikasi devam ederse, turizme önümüzdeki günlerde de ciddi anlamda katkisi olacak." diye konustu.

Asilamanin da turizmin gidisati için öneminin altini çizen Çetin, Antalya'daki asilanma oraninin diger illere göre çok iyi oldugunu kaydetti.

- "Geçen yila göre rakamlar çok iyi"

Akdeniz Turistik Otelciler ve Isletmeciler Birligi Baskan Yardimcisi Kaan Kavaloglu da kente gelen turist sayisinin geçen yila göre çok iyi, ancak 2019'un yüzde 50 gerisinde oldugunu söyledi.

Türkiye için önemli üç pazarin kapali oldugunu dile getiren Kavaloglu, "Bu sezonun böyle devam edecegini düsünüyorum. Avrupa'da sadece asili olanlarin tatil yapabilecegi gündemde. Biz de asilama çalismalarini daha da hizlandirmaliyiz. Turizm personeli yüzde 90'in üzerinde asilandi. Sektördeki çalisanlarin asilanma orani çok yüksek." dedi.

- "Rakamlar sektöre pozitif yansidi"

Turizmde "her sey dahil" sisteminin gelistiricisi olarak bilinen turizmci Cem Kinay ise turist sayisinin artmasinin çok iyi bir gelisme oldugunu, sektöre pozitif yansidigini ifade etti.

Dünyanin salgindan dolayi bunalimda olduguna dikkati çeken Kinay, sunlari kaydetti:

"Türkiye uyguladigi Saglikli ve Güvenli Turizm Programi sayesinde her milliyetten turiste ev sahipligi yapiyor. Bu program, birçok ülkeden turistin ülkemize gelmesini sagladi. Ingiltere pazari açik olsaydi bu rakamlar çok daha yüksek olacakti. Önümüzdeki aylarda Avrupa pazarindan, özellikle Ingiltere ve Almanya gibi ülkelerden sezon sonuna dogru daha fazla misafirin gelecegini düsünüyorum."

Kaynak: AA