AK Parti Sözcüsü Çelik, MYK Toplantisina Iliskin Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (4)

'Yüzde 7 seçim baraji netlesmistir. Cumhur Ittifaki'nin yaklasimi budur' '(ABD'li Senatör Menendez'in Kibris'taki Türk varligina yönelik ifadesi) Menendez, Türk askerinin Kibris'tan ayrildigini görmeyecek, göremeyecek. Yanlis bir hayal kuruyor. Türk Silahli Kuvvetleri orada barisin teminatidir, orada bos yere bulunmuyor' '(AK Parti Ordu Ulubey Ilçe Baskani'nin ifadeleri) Ilçe baskanimizin açiklamasi yanlistir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz hatirasina yönelik herkes dikkatli sekilde konusmalidir. Nutuk okuyan vatandaslarimizi bu sekilde bir nitelemeyle anmak kabul etmeyecegimiz bir davranistir. Hele Nutuk okuyanlarla Kur'ani Kerim okuyanlari iki cephe gibi göstermek son derece sakincali bir yaklasimdir'

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Yüzde 7 seçim baraji netlesmistir. Cumhur Ittifaki'nin yaklasimi budur." dedi.

Çelik, Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan baskanligindaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantisi devam ederken parti genel merkezinde basin toplantisi düzenledi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

Cumhurbaskani Erdogan'in Bosna Hersek ziyareti sirasinda seçim barajinin yüzde 7'ye düsürülmesine iliskin çalisma gruplarinin bir mutabakata vardigini söyledigini belirten Çelik, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli'nin de Cumhur Ittifaki'nin "Bu konudaki yaklasimi yüzde 7'dir" dedigini animsatti. Çelik, "Yüzde 7 seçim baraji netlesmistir. Cumhur Ittifaki'nin yaklasimi budur." dedi.

Çelik, bu konular çalisilirken farkli basliklarin tartisilabilecegini, Cumhur Ittifaki'nin dar bölge ya da daraltilmis bölge arasinda bir tercihle ilgili bir yaklasimi ortaya koymus gibi yansitildigini kaydetti. Bütün modeller üzerinde yapilan çalismalar oldugunu vurgulayan Çelik, "Dar bölge, daraltilmis bölgeye karar verildi, bu ikisinden hangisi olsun, gibisinden bir degerlendirme dogru degildir. Buna verilmis bir karar yoktur. Böyle bir kararin verildigini söylemek dogru degildir. Burada yapilan çalismalari resmen açiklanana kadar birer taslak çalismasi olarak görmek lazim. Gündem maddeleri arasinda bir çalisma basligi varsa bile bunun bilinmesi mümkün degil, mahrem olarak yürütülüyor. Çalisma olgunlasana kadar, bütün maddeler üzerinde mutabakata varilana kadar bu sekildeki hiçbir haberi teyit etmiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Bolu Belediye Baskani Tanju Özcan'in kendisinden tüp bebek tedavisi için yardim isteyen bir kadina yönelik ifadelerinin sorulmasi üzerine Çelik, söyle konustu:

"Bu insanlik disi bir yaklasim. Dünyanin her tarafinda gördügümüz gibi bir kisi bir konuda fasist bir açiklama yapiyorsa arkasindan baska bir konuda ahlaksizca bir açiklama yapar. Fasizm ve ahlaksizlik birbirinin ikiz kardesidir. Insanlara su bile vermemekten bahsetmeyi politika zannedenler var. Ondan sonra bir kadinla ilgili olarak son derece igrenç bir ifadeyi sanki büyük bir maharetmis gibi anlatiyor. Daha da vahimi su, bir kadinla ilgili olarak böyle bir degerlendirmede bulunmak insanlik disi bir sey. Birakin siyasetçiyi, insan olan hiç kimseye yakismaz. Kadinin kilik kiyafetini de özellikle vurguluyor. Bu igrençlige baska bir igrençlik de katiyor. Meseleyi hikaye etmeye çalisiyor, önemli bir konudan bahsediyormus gibi. Daha da üzücü olan su, insanda biraz edep olur. Bu kadar tepki geldi. Çikarsiniz özür dilersiniz. Özür dilerken bile 40 tane serh kosuyor. Özür dilenecek bir konuda hala utanmaz bir siyaset sürdürülüyor. Sonuna kadar kiniyoruz ve lanetliyoruz. Kadinlar hakkinda maalesef asiri söylemlerin kullanildigi çesitli vakalara rastliyoruz. Bununla kanunlar çerçevesinde mücadele etmek ama en önemlisi kültürel olarak mücadele etmek gerekiyor. Neset Ertas'in dedigini hatirlayalim, 'Kadinlar insandir, biz de insanogluyuz.' Yakisan söz budur, bunun disindaki çirkinlik söyleyen kisiye aittir."

- "Türk Silahli Kuvvetleri orada barisin teminati olmaya devam edecek"

Çelik, ABD'li Senatör Bob Menendez'in Güney Kibris'ta düzenlenen bir törende yaptigi konusmada, amacinin "Son Türk askerinin Kibris'tan ayrildigini görmek oldugu"na yönelik sözlerinin sorulmasi üzerine sunlari söyledi:

"Menendez, Türk askerinin Kibris'tan ayrildigini görmeyecek, göremeyecek. Yanlis bir hayal kuruyor. Türk Silahli Kuvvetleri orada barisin teminatidir, orada bos yere bulunmuyor. Türk Silahli Kuvvetlerinin Baris Harekati çerçevesinde oraya niçin çiktigini, bugün orada varliginin ne anlama geldigini herkes, bütün dünya çok iyi biliyor. Durduk yere 'Türk Silahli Kuvvetleri oradan çekilsin.' demek 'Rumlar Kibris'i isgal etsin.' demektir. Eski EOKA gibi 'Katliam örgütleri yeniden ortaya çiksin.' demektir. Yapilan bir futbol maçinda ya da basit bir ziyarette bile Rum kesiminde insanlar siddette maruz kaliyorlar. Açikça söylüyorlar yaklasimlarini. Senatör gitmis oraya 'Benim arzum Türk askerini Kibris'tan çekildigini görmektir.' demis. Bunu hiçbir zaman göremeyecek. Türk Silahli Kuvvetleri orada barisin teminati olmaya, Kibris davasinin korunmasina katki saglamaya, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin güvenligine katki saglamaya devam edecek. Kendisi ile ilgili hiçbir zaman ulasamayacagi temennide bulunmus."

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun iktidara gelirlerse Kanun Hükmünde Kararname ile isten atilanlarin görevlerine iade edileceklerine iliskin açiklamasina yönelik soru üzerine Çelik, Kiliçdaroglu'nun bir mekanizmadan, degerlendirmeden bahsetmedigini, "Ben yapacagim" dedigini, bu konuda pek çok yargi karari oldugunu, bu zamana kadar Kiliçdaroglu'ndan çok sey duyuldugunu, bir tek FETÖ ile nasil bir mücadele stratejisi uygulayacaginin duyulmadigini ifade etti. Çelik, "Kiliçdaroglu'nun degerlendirmelerinin biraz daha içerikli olmasinda fayda var. Türkiye bu kadar mücadeleyi bosuna vermedi. 15 Temmuz gecesi o mücadeleyi bosuna vermedi. Burada ortaya koyulanlarla ilgili yanlis kararlar olursa bunlarin dönmesi ile ilgili olarak birtakim mekanizmalar da kurulmustur, komisyonlar vardir, yargi mekanizmalari vardir. Hiç kimse bir karara mutlaktir demiyor ama siz 'Ben gelirsem, bunun tamamini su sekilde yapacagim.' dediginizde, siyaset açisindan, hukuk devleti açisindan mutlakiyetçi bir açiklama yapmis oluyorsunuz, sakincali bir açiklama olarak degerlendiriyorum." diye konustu.

- "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz hatirasina yönelik herkes dikkatli sekilde konusmalidir"

30 Agustos Zafer Bayrami'nda Istanbul'da düzenlenen törende, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in mesajinin okundugu sirada CHP Kadiköy Ilçe Baskani Ali Narin'in tepki göstererek sirtini dönmesi ve AK Parti Ordu Ulubey Ilçe Baskani Süleyman Özdemir'in Nutuk ve Kur'an-i Kerim karsilastirmasi yapmasina iliskin görüsleri sorulan Çelik, CHP Ilçe Baskani'nin davranisinin "siyaset adabi ve terbiyesinden yoksunlugun ifadesi oldugunu" kaydetti.

CHP sözcüsünün kendi ilçe baskanlarinin davranisina katilmadiklarini söylemesinin önemli oldugunun altini çizen Çelik, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani, devletin basidir. Milletin birligini ve bütünlügünü temsil etmektedir. Yeni sistemde milletin oyuyla seçilmis. Yüksek bir demokratik mesruiyete sahiptir. Birisinin çikip da Cumhurbaskani'nin mesaji okunurken, 'Ben bunu AK Parti Genel Baskani'na karsi yaptim.' demesi saygisizliktir. Türkiye Cumhuriyeti devletine, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli makamina, kendisine dönük olarak bir saygisizliktir. Bizim ilçe baskanimizin da açiklamasi yanlistir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz hatirasina yönelik herkes dikkatli sekilde konusmalidir. Nutuk okuyan vatandaslarimizi bu sekilde bir nitelemeyle anmak kabul etmeyecegimiz bir davranistir. Hele Nutuk okuyanlarla Kur'an-i Kerim okuyanlari iki cephe gibi göstermek son derece sakincali bir yaklasimdir. Kutsal kitabimizi arzu eden herkesin okumasi kendi yararinadir. Ayni sekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin nasil kuruldugunu görmek açisindan da Nutuk okumasinda fayda vardir. O ilk cümle önemlidir. '19 Mayis 1919 Samsun'a çiktim, manzara-i umumiye su sekildeydi...' diye baslayan o büyük mücadeleyi her zaman önümüzde bir yol gösterici olarak almak lazim. 'Nutuk okuyanlar', 'Kur'an-i Kerim' okuyanlar gibi bir mukayese hiçbir zaman kabul etmeyecegimiz bir mukayesedir."

Ilçe baskaninin anlatmak istediginin maksadini astigini ve kendisinin özür diledigini belirten Çelik, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusuna gösterilmesi gereken sayginin sadece resmi olarak gösterilmesi gereken bir saygi degil, ayni zamanda hak edilmis bir saygi oldugunu, herkesin buna dikkat etmesi gerektigini kaydetti.

Çelik, açiklamalarinin sonunda Saglik Bakani Fahrettin Koca'nin uyarilarina dikkat edilmesini, maske, mesafe ve temizlik konusuna hassasiyete uyulmasi gerektiginin altini çizerek vatandaslari asilarini yaptirmaya davet etti.

(Bitti)
Kaynak: AA