Tunus'ta Askeri Mahkemenin Önünden Kaçirilan Onur Koalisyonu Baskani Mahluf Serbest Birakildi

Tunus'ta askeri mahkemenin önünden kaçirilan Onur Koalisyonu Baskani Seyfeddin Mahluf'un serbest birakildigi bildirildi.

Mahluf'un avukati Inas el-Harras, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Mahluf'un diger bir avukati Enver Evlad Ali'nin müvekkilinin kaçirildigina dair açiklamasinin ardindan Askeri Mahkeme'nin Mahluf'u serbest biraktigini belirtti.

Açiklamada, Mahluf'un Daimi Askeri Mahkeme'deki ilk sorusturma hakiminin çagrisina istinaden daha sonraki bir tarihte tekrar dinlenmek üzere serbest birakildigi ifade edildi.

Harras ayrica, sosyal medya hesabinda Mahluf'un açiklamasinin yer aldigi, serbest birakildigini ve Askeri Mahkemeden ayrildigini gösteren bir video yayinladi.

Mahluf, bu videodaki açiklamasinda, "Bugün avukatlarimin da uygun görmesiyle mahkemeye teslim oldum. Ancak mahkemenin önünde kanunlara aykiri olarak kaçirilma ve alikonulma suçu islendi. Biz hala halkin temsilcisiyiz. (Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in aldigi istisnai kararlara tepki olarak ) Bizler hala halkin temsilcileriyiz. 'Dondurulmus Milletvekilligi' diye bir sey yok. Bize bu güveni halk verdi ve bundan vazgeçmeyecegiz." ifadelerini kullandi.

Mahluf'un diger avukati Enver Evlad Ali ise AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Mahluf, adliyeye sorgu hakimine teslim olmaya giderken sivil giyimli kisiler tarafindan kaçirildi." ifadelerini kullanmisti. Ali, müvekkilinin nerede oldugunu bilmediklerini ve kaçiranlarin muhtemelen güvenlik güçleriyle baglantili bir birim oldugunu kaydetmisti.

- Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlari

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu. Said, Meclis'in çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler, Said'in bu kararini desteklerken partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin, bu kararlariyla "anayasayi ihlal ettigini" belirtmis, bazilari da Said'i anayasal bir darbe girisiminde bulunmakla suçlamisti. Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan, Meclis'in çalismalarinin durdurulmasi dahil olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "ülkedeki tehlike durumu geçmedigi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatildigini" bildirmisti.

- Seyfeddin Mahluf ve "Havalimani olayi"

Tunus Havalimani'nda, mart ayinda yasanan olayda güvenlik görevlilerinin hakkinda yurt disi çikis yasagi olmayan ve yasal herhangi bir engeli bulunmayan bir kadinin, ülke disina çikisina "keyfi" bir sekilde engel olduklari belirtilmisti.

O sirada havalimaninda olan Onur Koalisyonu milletvekillerinden, Baskan Seyfeddin Mahluf, Abdullatif el-Alevi, Muhammed Affas ve Mahir Zeyd, duruma müdahale ederek kadinin hakkini savunduklarini açiklamisti.

Havalimanindaki bu anlasmazligin ardindan, devrik Devlet Baskani Zeynelabidin bin Ali döneminde uygulanan, "terör süphesi bulunanlarin ülke disina çikisinin engellenmesi"ni öngören bir prosedürün yürürlükte oldugu ortaya çikmisti.

Tunus askeri yargisi, 31 Temmuz'da Meclis'te 18 milletvekili bulunan Onur Koalisyonu milletvekillerinden 4'ü hakkinda havalimani olayi davasiyla ilgili tutuklama karari vermisti.

Onur Koalisyonu Milletvekili el-Habib bin Siydhum da tutuklama kararini sosyal medyadan duyurmustu.

Askeri mahkeme 3 Agustos'ta, söz konusu 4 milletvekili ve bir avukat hakkinda çikarilan tutuklama kararini iptal etmisti.

Baskent Tunus'taki Daimi Askeri Mahkemesi Sorgu Hakimi, Onur Koalisyonu Baskani Seyfeddin Mahluf, Abdullatif el-Alevi, Muhammed Affas ve Mahir Zeyd ve avukat Mehdi Zagruba hakkindaki arama kararinin iptaline hükmetmisti.

Mahkeme kararinda, bu kisiler haklarindaki diger hukuki prosedürlerin tamamlanmasinin beklendigi belirtilmisti.

Kaynak: AA