Adalet Bakani Gül Açiklamasi '53 Ülke Imzaladik, Singapur Anlasmasi Çok Önemli Bir Basaridir'
Adalet Bakani Abdülhamit Gül, Singapur Anlasmasi’nin çok önemli bir anlasma oldugunu belirterek, "53 ülke imzaladik. Böylece Bursa’daki bir is insanimizin ABD’de yapmis oldugu sözlesmede, ihtilafi çözmek üzere ABD’de ya da Bursa’da arabuluculuk merkezinde iki taraf anlastiginda hem Bursa’daki mahkemeler, hem ABD’deki mahkemeler bunu kabul ediyor. New York’taki is insani ya da firma ile anlasma yaptiginda, bu anlasmayi çözmek üzere Bursa Arabulucuk Merkezi’nde bu meseleyi çözdügünde, artik New York mahkemeleri de bunu taniyor, Bursa mahkemeleri de taniyor. Bu çok önemli bir basaridir." dedi.

BTSO Tahkim ve Arabulucuk Merkezi’nin açilisini katilan Adalet Bakani Abdülhamit Gül, binanin ekonomi ve hukuk dünyasina hayirli olmasini diledi. Türkiye’nin alternatif çözüm yollari itibariyle dünyaya örnek teskil edecek önemli yasal degisiklikleri, kurumsal mekanizmalari kazandirdigina isaret eden Adalet Bakani Gül, "Cumhurbaskanimiz tarafindan açiklanan Yargi Reformu Strateji Belgesi ve Insan Haklari Eylem Plani’nda da alternatif çözüm yollari önemli bir hedef olarak milletimize taahhütlerimizden biridir. Hukuki öngörülebilirlik ve seffaflik da yine bu çerçevede önemli bir baslik olarak karsimizdadir. Uyusmazliklarin dostane çözümlerle yöntemlerle çözülmesi, önümüzdeki süreçte de yakindan takip edecegimiz bir çalisma olacaktir. 2019 yilinda ticari uyusmazliklarda arabuluculuk getirildi ve 2020 yilinda da tüketici uyusmazliklarinda dava sarti olarak arabuluculuk sisteme kazandirilmis oldu" diye konustu.
Konu ile ilgili veriler paylasan Adalet Bakani Gül, "2013’ten beri ihtiyari arabuluculukta 690 bin dosyadan, 598 bin dosyada uzlasma saglanmis, yüzde 98’dir. 2018’den sisteme dahil olan zorunlu dava sarti olarak is uyusmazliklarinda 1 milyon 204 bin dosyanin müzakeresi tamamlanmis, bunlarin da 713 bini anlasma ile sonuçlanmis, yani yüzde 59’dir. Ticari davalarda da, 2019’da basladik, 346 bin dosyanin 183 bin dosyasi arabuluculuk ile sonuçlanmis. Tüketici uyusmazliklari da 39 bin dosya anlasma ile sonuçlanmis. Ticari davalarda da yüzde 53 basari orani var. Böylece arabulucularimiz toplam 1 milyon 533 bin tarafin el sikismasina öncülük yapmis. Bu çok önemli, özellikle ticari uyusmazliklar her geçen gün belirsizlige sebep vermektedir, hukuki öngörülebilirlik burada çok önemlidir. O yüzden arabulucuk, ticari ihtilaflarda çok önemli bir çözüm noktasidir" seklinde konustu.
Singapur Anlasmasi’nin çok önemli bir anlasma oldugunu kaydeden Adalet Bakani Gül, "53 ülke imzaladik. Böylece Bursa’daki bir is insanimizin ABD’de yapmis oldugu sözlesmede, ihtilafi çözmek üzere ABD’de ya da Bursa’da arabuluculuk merkezinde iki taraf anlastiginda hem Bursa’daki mahkemeler, hem ABD’deki mahkemeler bunu kabul ediyor. New York’taki is insani ya da firma ile anlasma yaptiginda, bu anlasmayi çözmek üzere Bursa Arabulucuk Merkezi’nde bu meseleyi çözdügünde, artik New York mahkemeleri de bunu taniyor, Bursa mahkemeleri de taniyor. Resmi Gazete’de yayinlandi. Bu çok önemli bir basaridir. 53 ülkede geçerli olacak. Hukuk kolaylastiricidir, hukuk sorunlari çözer. Hangi sosyal kesim olursa olsun, tüm sorunlari çözmek için vardir. Bu çerçevede önemli adimlarin basari ile uygulanmasi hedeflerimizden bir tanesi" dedi.
Vatandasin devletten alacagi, tazminat talebi varsa bu meselenin bir masa etrafinda oturularak çözülecegini kaydeden Adalet Bakani Gül, "2 milyondan fazla böylece dava var, biz bu davalarin da masa etrafinda konusulmasinin dogru olduguna inaniyoruz. Önümüzdeki dönemde de yürürlüge girmesinin çok anlamli olacagina inaniyoruz böylece devlet ile vatandas mahkemelik olmayacak, kim hakka ulasmak istiyorsa kolay bir sekilde ulasacak. Hukuki öngörülebilirlik, seffaflik anlaminda önemli bir netice olacak" diye konustu.
Bursa Valisi Yakup Canbolat da yaptigi konusmada, "BTSO, 2015 yilinda ülkemizdeki odalar arasinda arabuluculuk merkezini hayata geçiren ilk oda unvanini da tasimaktadir. Bursa, bu konuda nüfusa oranla en basarili konumdadir" dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ibrahim Burkay ise, “Girisimci ruhu ve nitelikli insan kaynagiyla bugüne kadar birçok ilki basaran Bursa’yi Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 idealleri dogrultusunda ihracat odakli sanayi ve teknolojiye dayali üretimle dünyanin en önemli üretim merkezleri arasina tasimak istiyoruz. Küresel ekonomiye katma degerli üretim gücü yüksek sehirlerin ve bölgelerin yön verdigi bir dönemde bursa ticaret ve sanayi odasi olarak 2013 yilindan itibaren Bursa’da ortak akilla yeni bir dönüsüm hamlesinin startini verdik. Bu kapsamda Sayin Cumhurbaskanimizin vizyonu ve devlet politikalarimizla bütünlesen makro düzeyde yaklasik 60 proje gelistirdik” dedi.
Yargi reformuna dönük olarak is dünyasi ile istisare içerisinde hayata geçirilen tüm uygulamalar için Adalet Bakani Gül’e ve bakanlik bürokratlarina tesekkür eden BTSO Baskani Burkay, "Korona virüs salgini bazi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarimizin faaliyetlerini durdurdu. Bu kapsamda kira sözlesmelerinden kaynaklanan uyusmazliklar da artmaya basladi.
Salgin tedbirleri kapsaminda kapanan ve kisitli çalisan isletmelerimizin kira ödemeleri konusunda mücbir sebep külfetini taraflar arasina esit sekilde bölen; kiralayan, kiraci ve devletin ayni oranda pay alacagi bir sistemin tüm taraflar açisindan en makul çözüm yöntemi olacagina inaniyoruz. Bazi istisnalar disinda mahkeme kararlari kesinlesmeden icra takibine alinmakta ve mahkeme kararinin icra takibine konulmasi ile birlikte basta icra vekalet ücreti olmak üzere pek çok icra takip masrafi ile karsilasilmaktadir. Bu duruma iliskin olarak üyelerimizden gelen taleplerde, mahkeme kararlari davayi kaybeden tarafa henüz teblig edilmeden; davayi kazanan tarafça dogrudan icra takibine konu edilmekte, davayi kaybeden taraf henüz hükmün detaylarini ögrenemeden ve ödeme için kendisine bir süre taninmadan icra emri ile karsi karsiya kalmakta ve pek çok ilave masrafi ödemek zorunda birakilmaktadir. Bu konudaki uygulamanin da özden geçirilmesini talep ediyoruz" seklinde konustu.
