Rüzgar Enerjisi Proje Gücü Yil Sonunda 17 Bin Megavati Asacak

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi Baskani Ebru Arici: 'Rüzgarda bu sene basvurulari alinacak olan ve yil bitmeden ihalelerinin yapilacagini öngördügümüz 2 bin megavatlik yeni YEKA projeleri ile toplam proje gücümüz 17 bin 520 megavat olacak' 'Rüzgar enerjisinde kurulu güç anlaminda 10 bin megavat önemli bir esikti artik hedefimiz 20 bin megavat rüzgar kurulu gücüne ulasmak'.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi (TÜREB) Baskani Ebru Arici, yeni rüzgar türbini teknolojileriyle Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinin 100 gigavati astigini belirterek, "Rüzgarda bu sene basvurulari alinacak olan ve yil bitmeden ihalelerinin yapilacagini öngördügümüz 2 bin megavatlik yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alani (YEKA) projeleri ile toplam proje gücümüz 17 bin 520 megavat olacak." dedi.

Arici, TÜREB Genel Merkezi'nde Birlik tarafindan hazirlanan envantere iliskin yaptigi açiklamada, Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün halihazirda 10 bin megavati astigina isaret etti.

Türkiye genelinde 270 rüzgar santralinin aktif olarak isletmede oldugunu ve elektrik ürettigini ifade eden Arici, "Toplam 3 bin 868 türbin, rüzgari durmaksizin enerjiye çeviriyor. Bu yilin ilk yarisinda elektrik üretiminin yüzde 9,22'si rüzgardan elde edildi. Kapasite faktörümüz ise yüzde 34'ler seviyesinde. Bu oran Avrupa Birligi ülkelerinde yüzde 25 civarinda." diye konustu.

Arici, Türkiye'nin 20 yili askin sürede gelisen rüzgar enerjisi sektöründe sanayi, insaat, isletme ve bakim-onarim alanlarinda 20 binden fazla kisinin istihdam edildigini dile getirdi.

Türkiye'nin rüzgar enerjisi ekipmani üretiminde geçen yil Avrupa'da 5. sirada bulundugunu ve 6 kitada 45 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmani ihraç edildigini söyleyen Arici, söyle devam etti:

"Türkiye, rüzgar enerjisi kapasite artisi yaninda es zamanli olarak sanayisini de gelistirdi. Yeni rüzgar türbini teknolojileriyle Türkiye'nin rüzgar potansiyeli 100 gigavati asiyor. Rüzgarda bu sene basvurulari alinacak olan ve yil bitmeden ihalelerinin yapilacagini öngördügümüz 2 bin megavatlik yeni YEKA projeleri ile toplam proje gücümüz 17 bin 520 megavat olacak. Ülkemizde kanat, kule, gibi ana parçalara ek olarak jeneratör, kule iç aksamlari, baglanti ekipmanlari, tasima aparatlari, rotor, stator, disli grubu, bobin, kompozit, elyaf komponentler ile çelik ve metal üretimi yapiyoruz."

- "Türkiye'nin 81 ilinde rüzgar enerjisi potansiyeli var"

Arici, Türkiye'nin 81 ilinde rüzgar enerjisi potansiyeli oldugunu ifade etti.

Rüzgar endüstrisinin 15 sehirde konumlandigini belirten Arici, TÜREB tarafindan yapilan envanter çalismasina iliskin bilgileri verdi.

Rüzgar enerjisi kapasitesi, endüstrisi ve potansiyelinin yogunluk olarak Marmara ve Ege, Iç Anadolu, Bati Karadeniz ve güney kesimlerde bulunduguna isaret eden Arici, "Envanter kapsaminda ihracat yapan firmalar 6 kitada 45 ülkeye ekipman ihraç ediyor ve cirolarinin yaklasik yüzde 70-75'ini ihracat olusturuyor. Ciro bilgisi temin edilen 24 firma baz alindiginda sanayi cirosu 720 milyon avro seviyesinde bulunuyor. Bu envanter çalismasi bizlere basarili bir sanayimiz oldugunun resmini net bir sekilde çizdi." dedi.

- Hedef 20 bin megavat

Arici, Türkiye'nin son yillarda olusturdugu rüzgar enerjisi sanayisi ve rüzgara olan ilgi sayesinde her yil 1000 megavat hedefinin yakalandigini bildirdi.

Bu hedefin artik 1500 megavat seviyesine çiktigini dile getiren Arici, sunlari kaydetti:

"Her yil en az 1500 megavat rüzgar kurulumunu gerçeklestirmemiz gerek. Bunu yapabilecek sanayi, altyapi ve istihdam mevcut. Fazlasini bile yapabilecek tecrübeye sahibiz. Keza sadece karasalda degil deniz üstünde de ayri bir potansiyelimiz var ve artik burada da adim atip hizlica yol almak istiyoruz. Bu potansiyeli de ülkemize kazandirmamiz gerek. Bunun için en elverisli noktalarda yapilacak ölçümlere göre artik harekete geçme zamani. Rüzgar enerjisinde kurulu güç anlaminda 10 bin megavat önemli bir esikti artik hedefimiz 20 bin megavat kurulu rüzgar gücüne ulasmak."
Kaynak: AA