Lübnan, IMF'den Yaklasik 1 Milyar 140 Milyon Dolar Teslim Aldi

Lübnan, Uluslararasi Para Fonu'nun (IMF) tahsis ettigi özel çekme hakkindan (SDR) 1 milyar 139 milyon dolarlik meblagi teslim aldi.

Lübnan Maliye Bakani Yusuf el-Halil, yaptigi yazili açiklamada, "Lübnan'in IMF ile özel çekme hakkindan aldigi borçlarin Maliye Bakanligi hesabina aktarildigi Merkez Bankasi tarafindan tarafima bildirildi." ifadelerine yer verdi.

Açiklamada, söz konusu miktarin 1 milyar 139 milyon 437 bin dolar oldugu kaydedildi.

IMF, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede küresel likiditeyi artirmak amaciyla agustos ayinda 650 milyar dolarlik SDR olarak adlandirilan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüge girdigini duyurmustu.

IMF, 2009 yilinda da üye ülkelere küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için 250 milyar dolar tutarinda SDR rezervi temin etmisti. Lübnan, 2009'da ihtiyaci olmadigindan IMF'nin kendisine tahsis ettigi meblagi çekmek istememisti.

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Birlesmis Milletler Bati Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu tarafindan 3 Eylül'de yayimlanan arastirma raporunda, Lübnan nüfusunun yüzde 74'ünün yoksulluk çektigine isaret edilmisti. Raporda, bu oranin 2020 yilinda yüzde 55, 2019'de ise yüzde 28 oldugu hatirlatilmisti.

Kaynak: AA